Obhájce faustballové trofeje z Německa zvítězil na Klimešce ve finále Ligy mistryň

Uplynulý víkend 6. a 7. ledna patřil v kutnohorské sportovní hale netradičnímu sportu, který se u nás představil poprvé a rovnou v podobě Champions Cup Women Indoor, tedy ve finále těch nejlepších evropských ženských klubů. Do Kutné Hory se sjely dva německé týmy – obhájce trofeje z loňského roku TSV Dennach a vítěz Světové ligy TV Jahn Schneverdingen. Z Rakouska dorazil tamní mistr Nussbach a až ze Švýcarska tým SVD Diepoldsau-Schmitter a k vidění byly ty nejlepší hráčky faustballu na světě.

Celý program začal sobotním přátelským utkáním děvčat kategorie U12 mezi německým mistrem z Hallersteinu a FaC Zdechovice, mekkou českého faustballu. Poté přišla na řadu obě semifinále, kde se potvrdila role německých favoritů. Celkem jasně poměrem 4:1  vyhrál s rakouským Nussbachem TV Jahn, stejným výsledkem si se Švýcarkami poradil i obhájce trofeje TSV Dennach.

Neděle byla ve znamení bojů o medaile a průběh obou zápasů byl velmi dramatický. O třetí místo bojoval rakouský Nussbach se švýcarským týmem z kantonu Sankt Gallen a brzy vedl už 3:1. Ale Švýcarkám se povedl neskutečný obrat a nakonec vyhrává 4:3 na sety a veze si domů bronzovou medaili!

Lehce podobný scénář měl i souboj o pohárovou trofej, do kterého nastoupily oba favorité z Německa. Dolnosaský TV Jahn vedl rychle 2:0 na sety, ale držitel trofeje z roku 2023 tým TSV Dennach se nevzdal a srdnatým bojem se dostal do vedení 3:2 na sety. Nervy drásající utkání rozhodl až poslední možný bod v šestém setu, který Dennach vyhrál 15:14 a obhajuje v Kutné Hoře titul evropského klubového šampiona pro rok 2024!

Klimeška dokázala i ve své šestileté historii přivést do Kutné Hory sport většině diváků a veřejnosti neznámý. Faustball ukázal, že patří mezi nejrychlejší a nejdynamičtější kolektivní sporty na světě. Evropská fistballová federace (EFA) hodnotila víkendovou akci velmi kladně a známky pro halu a organizaci v režii Českého faustballu udělila velmi vysoké. Nevylučuje se možnost uspořádání dalších vrcholných faustballových akcí včetně těch nejprestižnějších v kategorii muži u nás, ve sportovní hale Klimeška

Držíme českému i evropskému faustballu palce.

Michal Vavák

Zavřít menu