Architekt Ondřej Kubík představuje budoucí podobu spodní části parku pod Vlašským dvorem (3)

Park pod Vlašským dvorem dozná výrazných změn. Architekt Ondřej Kubík připravil pro Kutnohorské listy seriál, ve kterém představuje budoucí podobu spodní části parku tak, jak ji navrhl. Třetí část pokračování představí vodní amfiteátr parku u Vrchlice.

Vodní amfiteátr:  Říčka Vrchlice je v návrhu nově pojata jako nedílná součást parku a částečně nahrazuje zrušený původní vodní prvek, kterým bylo betonové dětské brouzdaliště. „Vodní tok není od parku důsledně oddělen, naopak kamenné ohradní zdivo je v projektu prolomeno půlkruhovým schodovitě tvarovaným vysedávacím amfiteátrovým tělesem zpřístupňujícím vodní tok a zároveň svým tvarem zarovnává nevhodné zalomení stěny, které narušuje proudnicový tvar toku při vyšším stavu vody,“ uvedl architekt Ondřej Kubík. Úpravami vznikne nový přístup k Vrchlici s možností posezení u přilehlé tůně.  Půlkruh amfiteátru je doplněn do plného tvaru kruhu tůní vybudovanou na vodním toku.

„Výseč kamenného zdiva je vyplněna betonovou kletovanou (hlazenou) plochou se zapuštěnými dílčími stupni a vloženou kamennou kompozicí ze žulových valounů pro posezení,“ vysvětlil Ondřej Kubík s tím, že tok říčky Vrchlice bude v části přiléhající k parku řešen systémem tůní, aby i při snížené hladině vody zůstávalo v korytě dost prostoru pro vodní živočichy.  Tůně budou od sebe odděleny kamennými šlapáky, které mají umožňovat přecházení z jednoho břehu na druhý, což ocení především děti.

Schodiště u altánu: Stávající schodiště k Vlašskému dvoru (u altánu) je doplněno osově umístěnou předsazenou dvojicí historizujících litinových lamp na kamenných soklech pro zdůraznění nástupu na terasy.  „Je to možno vnímat i tak, že terasy sestupují až na spodní úrovně parku.  Zády ke zdivu jsou přisazeny lavičky pro tzv. slunné posezení.  Vedle této plochy je u komunikace v kamenné zádlažbě pro uhašení žízně osazeno pítko s pitnou vodou,“ dodal Ondřej Kubík.

tz, red

Zavřít menu