Architekt Ondřej Kubík se věnuje nejen proměně spodní části parku pod Vlašským dvorem, ale i na drobným detailům v Pacákových sadech (4)

Architekt Ondřej Kubík připravil pro Kutnohorské listy seriál, ve kterém představuje budoucí podobu spodní části parku tak, jak ji navrhl. Jeho dílem je však i proměna a vylepšení vzhledu Pacákových sadů. „Architekt Ondřej Kubík se věnuje nejen velkým celkům, ale i drobným detailům jako jsou obrubníky, sloupky pod lampy atd. Výsledek je,že to hezky vypadá a navíc je to i praktické,“ chválila práci Ondřeje Kubíka místostarostka Silvia Doušová (STAN a Šance KH).

Pacákovy sady – důležitost detailu.

V návrhu je třeba zpracovávat nejen velké celky, ale i drobné detaily projektu.

Treláž: Jedním z příkladů je nová treláž pro popínavou zeleň, která kryje zdivo u vstupů do sociálního zázemí Pacákových sadů. Je vytvarována z přiznaných technických novodobých profilů – průřezu písmene L a pronýtované pásoviny, ale její celkové vyznění je historizující. Je opatřena nátěrem v odstínu kovářské černi. Treláž plní několik funkcí najednou: Je oporou pro popínavou zeleň, nahrazuje mříže v oknech zázemí a zakrývá nepovedené – nevhodně vyskládané – kamenné zdivo.  Zajímavým prvkem jsou vstupní dveře z plamenem opáleného modřínového dřeva, následně vykartáčovaného a domořeného. „Takovýto povrch zvýrazní živost a plasticitu dřevěné struktury a svojí tmavou barvou vytvoří vhodné pozadí pro umístěná loga z kartáčovaného nerezu (piktogramy čili znaky pro ženy a muže),“ vysvětlil architekt Kubík.

Dlažby a patníky:
„Nově je pojednána zádlažba nad sociálním zázemím. V ose komunikace je její vzor volným pokračováním již stávající dlažby kolem budovy na této niveletě, ale nově přidávané čtvercové plochy pro umístění laviček jsou již řešeny drobnějšími žulovými odseky kladenými kolmo k ose komunikace do tvaru pomyslného kříže. Do kosých čtverců vzoru v ose nástupu ze schodiště je provedeno vročení z bílých mramorových kostek, letopočet 2019,“ konstatoval Ondřej Kubík.

Proti vjezdu vozidel jsou do plochy osazeny žulové patníky, které mají dvojí funkci. Horní plochu nemají zašpičatělou, jak bývá zvykem u podobných prvků, ale jemně zakulacenou a mají tak zvolené rozměry a výšku, aby mohly sloužit jako další prvek ke krátkodobému vysedávání před budovou Vlašského dvora.

tz, red

 

Zavřít menu