Českopis s knihovnou přináší i výlety!

Knihovna Kutná Hora ukončila jarní semestr Českopisu. Bedřich Smetana a Jiří Šlitr – program složený z přednášek, besed a zájezdů akcentoval tyto dvě, pro českou kulturu důležité osobnosti, jejichž výročí narození si v roce 2024 připomínáme. A pokračovat budeme i na podzim!

V jarní části Českopisu Pavel Jan Hnízdil přiblížil Bedřicha Smetanu z pohledu genealoga, účastníci se pak zajeli podívat do Jabkenic do Muzea Bedřicha Smetany. Uskutečnil se i zájezd do Růžkových Lhotic, kde na zdejším zámečku Smetanovi bydleli. Jiřího Šlitra Českopis připomněl výpravou do Rychnova nad Kněžnou a propojením s dalším projektem Knihovna fandí divadlu. Účastníkům se tak nabídl zájezd do pražského Semaforu na skvělé představení Šli tři Šlitři.

„Program Českopisu se snažíme připravovat co možná nejlépe. Volíme tematicky zajímavá místa a nejenže objednáváme prohlídky míst, zámků a muzeí, ale pro plynulý průběh domlouvám například i rezervace míst pro obědovou pauzu. Zcela naplněná kapacita dokládá, že Českopis s knihovnou účastníky baví a naplňuje. V tuto chvíli již probíhá přihlašování do podzimního semestru,“ uvedla Martina Bičíková, autorka projektu a dodala: „Vzpomeneme znovu Bedřicha Smetanu, a to zářijovým zájezdem do Litomyšle a říjnovým do jeho muzea v centru Prahy, který navíc spojíme s komentovanou prohlídkou Slavína, místa odpočinku významných českých osobností na Vyšehradě. A protože náš další kurz, tentokrát Virtuální univerzity 3. věku se věnoval barokní architektuře, potvrdíme si získané znalosti prohlídkou zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Podzimní přednáškovou část doplní Lukáš Berný, autor aktuální biografie Jiřího Šlitra Doktor Klavír.“

Jiřího Šlitra a Bedřicha Smetanu připomíná Knihovna Kutná Hora za podpory MK ČR.

Za Knihovnu Kutná Hora Šárka Jungwirthová

 

Zavřít menu