Disputace, které pořádá Klub rodáku a přátel Kutné Hory, nabídly setkání se sestrami Zuzanou Tomanovou a Jelenou Zemánkovou

Ve středu 17. ledna 2024 se v Dačického domě konal další večer z cyklu Disputace. Tentokrát byly hosty PhDr. Zuzana Tomanová, překladatelka a tlumočnice z francouzštiny (byla tlumočnicí prezidenta Václava Havla a dalších prezidentů) a Ing. arch. Jelena Zemánková, o dva roky starší sestra Zuzany Tomanové.

Obě sestry se narodily v Hradci Králové v rodině Kovářových. V roce 1945 se rodina přestěhovala do Kutné Hory, kde otec MUDr. František Kovář dostal v nemocnici primariát. Přestože v Kutné Hoře působil jen dva roky – zemřel v roce 1947 – získal renomé vynikajícího a obětavého lékaře. Maminka Ludmila Kovářová byla známou učitelkou francouzštiny a tělocviku na kutnohorských středních školách. Byla to právě osobnost Ludmily Kovářové, na kterou vzpomínaly nejen její dcery, nýbrž i mnozí z přítomných návštěvníků Disputací. Paní Kovářová svou prací i osobností ovlivnila celé generace kutnohorských středoškoláků. Prostřednictvím jejího příběhu si účastníci Disputací připomněli i Kutnou Horu padesátých a šedesátých let – krásné, byť zanedbané kulisy, a v nich často nelehký život v konfrontaci s realitou totalitního režimu.

Obě dámy si uchovaly citový vztah ke Kutné Hoře a rády se do ní vracejí, mimo jiné na festival Ortenova Kutná Hora. Těšíme se tedy na shledanou.

Vlastislav Navrátil, Klub rodáků a přátel Kutné Hory

Psali jsme:

Zavřít menu