Do zastupitelstva se vrátí ODS, preference u Hnutí ANO se příliš nezměnily

Znatelný nárůst preferencí v komunálních volbách zaznamenala kandidátka ODS, oproti minulé kandidatuře před čtyřmi lety si občanští demokraté přilepšili téměř o celých deset procent.

„Máme radost. Před čtyřmi lety měla kutnohorská ODS ve volbách podporu čtyř procent hlasů, teď je podstatně vyšší. Pohybujeme se okolo třinácti procent. Je to pro nás úspěch,” hodnotil výsledek Tomáš Havlíček, lídr kandidátky. Podle něj ale nebude další vyjednávání o koalici vůbec jednoduché. „Do zastupitelstva se probojovalo poměrně hodně stran. Zatím to vypadá na devět subjektů. Vyjednávání o možné koalici nebude jednoduché. Samozřejmě bychom byli rádi její součástí, ne ale za každou cenu. Stojíme si za svým volebním programem. A určitě ctíme vítěze voleb,” dodal Havlíček.

Starosta už má první nabídky

Starosta Josef Viktora s volebním výsledkem spokojen úplně není. „Nejsme vítězi. Příliš nových preferencí jsme nezískali, na druhou stranu ale ani neztratili. Náš výsledek je posledním volbám téměř shodný,” řekl starosta. „Více jsem ale zklamaný z nižší volební účasti. Při minulých volbách dorazilo čtyřiačtyřicet procent, teď to bylo ještě asi o dvě procenta méně. Značí to jediné, občané jsou asi spokojeni. A k volbám nejdou. Kdyby byli příliš nespokojeni, přišli by se přece vyjádřit,” dodal Josef Viktora.

Starostu Josefa Viktoru překvapil vítěz voleb. „Vítězství strany Město PRO lidi a Martina Starého jsem nečekal. Pro mě osobně je to velké překvapení. Mám dobrý pocit z úspěchu ODS. Další překvapení je propad STAN a Šance pro Kutnou Horu,” dodal starosta a pokračoval: „Už máme první nabídky ke schůzkám k případné koalici. Martin Starý v nich zatím nefiguruje.”

Jakub Skyva

Zavřít menu