Dotaci od města využili k nákupu ultrazvuku a myčky endoskopů
Instalace myčky endoskopů v ambulanci v Kutné Hoře. Foto: pra

Kutnohorská nemocnice využila milionovou dotaci od města Kutné Hory k zakoupení automatického dezinfektoru – myčky flexibilních endoskopů pro gastroenterologickou ambulanci – a ultrazvuku pro urologickou ambulanci.

Automatický dezinfektor od dodavatelské firmy Olympus byl uveden do provozu 5. prosince. Stejný model dezinfektoru se již na tomto pracovišti osvědčuje druhým rokem. Přínosem zakoupení dalšího přístroje je zkrácení doby mezi jednotlivými výkony.

„Automatický dezinfektor společnosti Olympus slouží pro dezinfekci flexibilních endoskopů, které se používají po vyšetření gastroskopie a koloskopie,“ uvedl Patrik Rychta, obchodní manažer společnosti Olympus, a vysvětlil, že je to myčka pro zdravotnické přístroje, aby je sestry nemusely umývat ručně. Po třiceti minutách je endoskop znovu připraven k použití pro dalšího pacienta. „Při mytí přístroje se zlikviduje 99,9 procenta všech bakterií, takže nedochází k transkontaminaci z pacienta na pacienta,“ poznamenal Patrik Rychta a doplnil, že jelikož má ambulance dvě vyšetřovny, pořízení druhého přístroje zajistí zkrácení čekací doby na vyšetření. Na gastroskopii jsou vyšetřovány žaludky a duodena, na koloskopii screeningová vyšetření tlustého střeva. Konkrétně na kolposkopické vyšetření je v některých nemocnicích podle slov Patrika Rychty nutno čekat i půl roku.

Dodávka a uvedení ultrazvuku pro urologickou ambulanci do provozu byla plánována na 19. prosince.

Přidělení účelové dotace ve výši jednoho milionu korun Oblastní nemocnici Kolín na nákup přístrojového lékařského vybavení pro kutnohorskou nemocnici schválili zastupitelé 27. června. V roce 2022 využila nemocnice milionovou dotaci od města na kompletní výměnu operačních světel na dvou operačních sálech, v roce 2021 k zakoupení moderního anesteziologického přístroje na jeden ze tří operačních sálů.

pra

Psali jsme:

Zavřít menu