GASK v neděli ožije svatomartinskou slávou, hody plné husích specialit a nejen místního vína

V neděli 11.listopadu proběhnou v GASK v budově jezuitské koleje tradiční Svatomartinské hody s ochutnávkou husích specialit, degustací mladých a svatomartinských vín.

Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.

K tomuto svátku neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená svatomartinská husa. I k té se mimochodem pojí hned dvě legendy. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a proto nyní odpykávají trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým štěbetáním prozradily. Navíc platí Martin a Kateřina na blátě – Vánoce na ledě.

Slavnost dobrého jídla a pití začne přesně v 11 hodin a 11 minut. Mladému vínu požehnají hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, předseda Cechu českých vinařů, ředitelka galerie Jana Šorfová a jáhen Josef Poživil.

V průběhu dne bude probíhat doprovodný program v barokním refektáři. Proběhne křest knihy Biodynamické vinařství a vinohradnictví s autogramiádou autorů. Jiří Čábelka představí Svatomartinskou tradici z pohledu historie. Následuje přednáška Stanislava Rudolfského Víno není vinno a program v refektáři zakončí koncert skupiny HE BAND od 18 hodin.

Akci pořádají GASK, Klub přátel vína v Kutné Hoře, z.s. a Kutná Hora gastronomická za finanční podpory Středočeského kraje.

11:11 Slavnostní zahájení a požehnání mladému vínu

11:00 – 19:00 Degustace svatomartinských vín z Čech a Moravy, degustace přírodních mladých vín, bohaté hody od místních restaurací

Barokní refektář

13:00 Křest knihy Biodynamické vinařství a vinohradnictví za účasti Jaroslava Duška a Marka Vybírala z vinařství Krásná Hora

13:10 Autogramiáda autorů

13:30 Jiří Čábelka  – Svatomartinská tradice z pohledu historie

13:45 Stanislav Rudolfský – Víno není vinno, aneb netradiční pohled na nejstarší kulturní nápoj

18:00 koncert HE BAND

tz

Zavřít menu