V sobotu 1. Února 2014 uspořádal ve své nafukovací hale pražský oddíl Lokomotiva Vršovice zimní přípravný turnaj mužů v házené – „MARADA memorial CUP 2014“. V konkurenci sedmi týmů se neztratili ani kutnohorští házenkáři, vybojovali skvělé druhé místo, když za druholigovým Starým Plzencem zaostali o jediný bod! …………………………………….

Turnaje se zúčastnilo sedm týmů –  druholigový Bohemia sekt Starý Plzenec, účastníci SRL Lokomotiva Vršovice, Sokol Kobylisy a TJ Sparta Kutná Hora, účastník Pražského přeboru Lokomotiva Vršovice „B“, účastník Libereckého přeboru TJ Turnov a účastník Jihočeského přeboru HC Milevsko. Turnaj se hrál systémem každý s každým a hrací doba byla 1 x 22 minut. Na každý tým tedy v sobotu čekalo šest utkání. Z vítězství v turnaji se nakonec radoval největší favorit – druholigový Starý Plzenec, který ze šesti utkání prohrál pouze v jediném /o 2 branky s Kobylisy/. O pouhý bod zpět skončil na výborném 2. místě tým mužů Sparty Kutná Hora.
Přestože neměl trenér Vít Šnajdr na turnaji k dispozici kompletní kádr, jeho svěřenci podávali v sobotních utkáních spolehlivé výkony a herně i výsledkově zanechali v první zimní přípravě velmi dobrý dojem. Kutnohorský tým na úvod porazil o čtyři branky silné Kobylisy /se kterými prohrál dokonce doma v posledním kole SRL/, poté jednoznačně rozstřílel Turnov. Ve třetím utkání remizoval s pořadatelským „áčkem“ Lokomotivy, taktéž se soupeřem ze SRL. V dalších dvou utkáních tým Sparty bezpečně porazil o sedm branek „béčko“ Vršovic a o šest branek Milevsko. Až v posledním utkání turnaje podlehl po celkem vyrovnaném průběhu pozdějšímu vítězi turnaje, druholigovému Starému Plzenci. Z turnaje tak kutnohorský tým mužů odjížděl s pohárem za 2. místo a s bilancí čtyř vítězství, jedné remízy, jedné porážky a vysoce aktivním skóre 73:46.

A jak hodnotil výkony a výsledky v turnaji trenér Šnajdr?
„Naše družstvo po hodně dlouhé době přivezlo z turnaje solidní výsledek kterým celkové 2. místo určitě je. Přitom tým nebyl ani zdaleka kompletní, chyběli všichni starší hráči /Kůrka, Hrčka, Hroch/, Thieme /v zaměstnání/ a Bielický s Falgem  /osobní důvody a studijní povinnosti/. I z tohoto důvodu nás posílil Pícha, náš odchovanec a v současné době hráč pražské Dukly, přesto jsme měli pouhé dva hráče na střídání. Základem dobrého výsledku byla velmi pevná obrana. Postupně jsme vyzkoušeli tři různé obranné systémy a pouze s výjimkou posledního utkání obrana pracovali velmi spolehlivě, byla zdravě agresivní a hráči spolu velmi dobře komunikovali. Navíc za obranou chytal výborný Červenka. Díky tomu jsme mohli velmi rychle přecházet do útoku a vytvářet potřebný tlak na soupeře.  Přestože jsme z těchto rychlých útoků vsítili minimálně polovinu všech branek, bylo by potřeba přechod ještě zrychlit. Kupodivu se nám poměrně dařilo i v postupném útoku, naši hráči dokázali skórovat jak z individuálních průniků, tak z nacvičených signálů. Velkou posilou se ukazoval již zmíněný Pícha, který je velmi dobře technicky vybaven a nechybí mu zdravé sebevědomí. Pouze v posledním utkání s Plzencem jsme trochu vypadli z role. Podepsal se na tom necitlivý zásah rozhodčích, kteří nás v naprosto vyrovnaném utkání poslali na dvě minuty do čtyř, což soupeři umožnilo uniknout na tříbrankový rozdíl. Při snaze o vyrovnání jsme vyrobili několik technických chyb a několikrát ukvapeně stříleli. Změna na agresivnější obranný systém již přišla příliš pozdě, takže zkušený soupeř si vítězství pohlídal. A co k jednotlivcům? Kladem je, že se střelecky dokázali prosadit všichni hráči v poli. Nejvíce branek zaznamenal Polívka a zdatně mu sekundoval Pícha. Trochu se střelecky trápil Hájek, ale jeho výkon rostl a navíc byl velmi dobrý v obraně. To samé platí o Brožovi, navíc se postupně zlepšovala jeho spolupráce na postu pivota se spojkami. Dobré výkony podali i Hovorka, Petránek a Šalátek. Hasala tradičně svou bojovností strhával tým k maximálnímu nasazení, přestože se potýkal s nachlazení. O výborném Červenkovi v brance již byla řeč. Přestože předváděná hra výsledky jsou dobrým příslibem do jarní části sezóny, nesmíme usnout na vavřínech a dále tvrdě pracovat, zejména na obraně a postupném útoku“.

Sestava Sparty v turnaji: Červenka /br/ – Brož, Hasala, Hájek, Hovorka, Petránek, Polívka D., Pícha a Šalátek. Trenér: Šnajdr Vít

Statistiky a tabulky najdete ZDE.

Petr Vobořil, oddíl házené TJ Sparta Kutná Hora

.

Zavřít menu