Domácí hospic Srdcem poskytuje hospicovou péči pacientům v přirozeném prostředí nevyléčitelně nemocným, v pokročilé nebo konečné fázi života. Svoji činnost jsme zahájili 1. listopadu 2018, od vzniku neziskové organizace v dubnu téhož roku jsme v rámci osvětové činnosti uspořádali pro širokou veřejnost pět neformální setkání na téma etických otázek doprovázení a snahy o prolomení tabu smrti a možností zdravotní a lékařské péče v domácím prostředí.

Hospicovou péči zajišťujeme komplexně a snažíme se uspokojit jak fyzické, tak i psychické, sociální a duchovní potřeby nemocného.

Zdravotní tým je pacientovi i jeho blízkým k dispozici 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Dojezdová vzdálenost je nastavena na 30 km od Kolína.

Kontaktní místo na adrese Smetanova 764, budova Polikliniky, 1. patro, každé pondělí od             9 – 12 hod. Ostatní dny po dohodě.

V průběhu zahájení naší činnosti jsme byli osloveni rodinou z nedaleké obce u Kolína a poskytovali péči pacientovi, který se již rozhodl ukončit léčbu leukémie. Obětavá a profesionální péče lékařky a zdravotní sestřičky byla poskytnuta po dobu 11 dní. Nablízku s podporou jsme byli i pečující rodině. Byli jsme přijati v přátelské atmosféře a současně jsme našim přístupem získali vzácnou důvěru. Jsme potěšeni, že jsme mohli doprovázet tohoto pacienta na jeho poslední cestě doma a s rodinou, v poklidu a bez bolestí. Podařilo se nám tak splnit přání pacienta, rodiny a našeho týmu.

O hospicovou péči našeho týmu v průběhu našich začátků projevila také rodina z Čáslavi, kde pacientka ukončila léčbu karcinomu slinivky. Od prvních dní péče byla pacientka velmi přátelská s osobitým kouzlem, kterým na nás zapůsobila. Při návštěvách jsme naslouchali nesčetným humorným příhodám z pracovního i osobního života. Manžel pacientky byl vzorným pečovatelem, naučil se vařit, uklízet a postarat se o rodinu. Pacientka se nám svěřila, že se do manžela znovu zamilovala. V dalších dnech postupně síly ubývaly a pacientka měla jediné přání, aby zůstala bez bolestí. Díky lékařce a zdravotní sestřičce bylo přání splněno. Doprovázení pacientky v obětavé péči rodiny a v domácím prostředí probíhalo 7 dní.

Naše služby a péče, pokračuje s podporou pozůstalých rodinných příslušníků, v čase jejich zármutku. V případě zájmu jsme na blízku s pomocí a s poradenstvím v zajištění pohřebních služeb, úřadů, apod.

Jsme nezisková organizace, naše služby nejsou hrazeny z veřejného pojištění, bez dobrovolných dárců a dalších zdrojů by naše fungování nebylo možné. Domácí hospic můžete podpořit i pravidelným či jednorázovým příspěvkem na transparentní účet Pomozte nám pomáhat: 2401424049/2010. Děkujeme.

www.hospic-kolin.cz       email: info@hospic-kolin.cz     mobilní tel.: 775 031 332

Ing. Dagmar Ruferová, ředitelka

Zavřít menu