Na gymnáziu v sobotu ráno snídali férově, profesoři se studenty připravili Fair trade snídani

Neobvykle – v sobotu ráno se v jídelně Gymnázia Jiřího Ortena sešli studenti, jejich rodiče i profesoři. Konala se tu férová snídaně. Projekt, který má upozornit na podmínky producentů v zemích třetího světa a zvýšit propagaci jejich udržitelnosti, uspořádali na půdě gymnázia už potřetí.

Přehlídka regionálních produktů, jako třeba kaňkovský chléb a pečivo, palačinky a lívance z Fair trade potravin, domácí marmelády nebo pražená káva – na těchto pochoutkách si mohli po celé dopoledne „smlsnout” všichni příchozí. A celá událost měla i rozsah edukativní. Přednášku profesora Romana Bartoníčka, s vysvětlením světového projektu Fair trade, o environmentálních aktivitách nebo kompostování, zakončila neformální diskuse.

Fair trade je organizované sociální hnutí a tržní přístup, který usiluje o pomoc producentům v zemích třetího světa. Hnutí prosazuje platbu „spravedlivých cen“ za produkty, stejně jako dodržování sociálních a environmentálních standardů při produkci široké škály komodit. Zaměřuje se zejména na export z rozvojových do rozvinutých zemí světa. Šestici nejprodávanějších fairtradových produktů tvoří banány, kakao, káva, bavlna, cukr a čaj.

-sky-

 

Zavřít menu