Dnem D, kdy se v nově pojmenované kampani Ukliďme svět, ukliďme Česko bude uklízet opravdu v celé České republice, je sobota 16. dubna. Dobrovolníci, kteří by měli zájem podílet se na úklidu v Kutné Hoře, se mohou přihlásit již nyní na www.UklidmeCesko.cz.

.
.
Vyjdete si zjara do přírody, okolo potoka, proběhnete se v parku po trávníku, ale pozor, všude jsou střepy a obaly od všeho možného. Černé skládky a pohozené odpadky hyzdí okolí a představují nebezpečí nejen pro člověka, ale i pro okolní přírodu. Když už někdo černou skládku nahlásí, její řešení skončí mnohdy na hádání, kdo je za to zodpovědný a kdo to uklidí. Některé hromady odpadu tak v přírodě čekají na své uklizení i mnoho let nebo zarostou zelení a tím je problém „vyřešen“.
Jiným řešením je dát dohromady dostatečný počet nadšenců, kteří jsou ochotní s nepořádkem kolem nás společnými silami „zatočit“. O to se snaží organizátoři z Českého svazu ochránců přírody, spolku Ekosmák a dalších zúčastněných organizací. „Pokud je Vám myšlenka dobrovolnické úklidové akce blízká, neváhejte se připojit a zorganizujte si úklid ve Vašem okolí,“ říká jeden z organizátorů akce, Miroslav Kubásek. Koordinátorka projektu z Českého svazu ochránců přírody Kateřina Landová dodává: „Jsme pouhými prostředníky. Snažíme se v lidech podpořit energii udělat něco užitečného pro zdraví svého okolí, zapojit vlastní ruce, ukázat, že to jde a nakonec se společně těšit z čistého a bezpečného prostředí. Rádi bychom, kdyby se lidé zároveň zamysleli i nad tím, zda obal sebraný teď kdesi v přírodě vůbec musel vzniknout.“ Hlavním cílem kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko není uklidit všechny černé skládky, ale především motivovat dobrým duchem akce širokou veřejnost k nevytváření skládek nových.
Pokud i vy chcete mít své okolí v Kutné Hoře čisté, zapojte se 16. dubna do úklidu. Účastníkům poskytneme i materiální podporu jako jsou PE pytle a pracovní rukavice. Tyto pomůcky budou k dispozici týden před akcí na MÚ v Kutné Hoře, Vlašský dvůr, kancelář č.13. Dobrovolníky prosíme, aby pytle s nasbíraným odpadem odkládaly k městským odpadkovým košům. Sdělit nám odlehlejší místo, na kterém budou připraveny pytle s odpadem, můžete také prostřednictvím mobilní aplikace „Lepší místo“. Svoz odpadu budou zajišťovat Technické služby Kutná Hora spol. s r.o.
Stejně jako v loňském roce, se aktivně do úklidu zapojí dobrovolníci ze sdružení Denemark. Oslovili jsme také členy Osadních výborů v Kutné Hoře. Jak se nám podaří uklidit Kutnou Horu, záleží na každém z nás! Čím více dobrovolníků bude, tím je větší šance na čistotu našeho okolí. Všem co není lhostejný nepořádek a zapojí se do úklidu, předem moc děkujeme.

Kateřina Hladíková, referent technického oddělení, MÚ Kutná Hora

.

Zavřít menu