Vážení milovníci vína, rádi bychom Vás informovali, že ve dnech 10. 2. – 13. 2. 2016 proběhl v německém Norimberku největší světový veletrh bio produktů a bio potravin BioFach 2016. Na stánku České republiky naši zemi reprezentovalo se svými produkty pouze osm vybraných společností.

.
Velkou rodinu našich vinařů zastupovala společnost Vinné sklepy Kutná Hora.
Návštěvníci veletrhu mohli ochutnat jak nové rezistentních odrůdy Solaris, Cabernet Blanc, Cabernet Cortis, tak i tradiční odrůdy jako jsou Tramín, Chardonnay, Svatovavřinecké. K zajímavostem a tomu nejlepšímu, co jsme na veletrhu prezentovali, patřil sekt Pinot Noir 2013 vyráběný  tradiční metodou kvašením v lahvi.
Společnost Vinné sklepy Kutná Hora je jako jediné vinařství v ČR certifikováno prestižním známkou biodynamického zemědělství Demeter. V naší zemi doposud málokdo ví, co to vlastně znamená, ale na západ a na jih od našich hranic se jedná o velmi ceněné označení, mj. i proto, že získat tento certifikát není vůbec jednoduché. Nám to trvalo bezmála pět let tvrdé práce.
K zásadám biodynamického zemědělství patří v prvé řadě pochopit, že půda není jen výrobní prostředek, ale živý organismus, na který má vliv i mnoho subtilních věcí, našimi smysly mnohdy nepostřehnutelných. Na statek se pohlíží jako na živý organismus (voda, půda, rostliny, zvířata), ve kterém má člověk povinnost vytvářet harmonické soužití. Ti z vás, kteří by měli zájem dozvědět se více, odkazujeme na naše webové stránky či zveme přímo k osobní návštěvě.
Stovky vystavovatelů z celého světa vytvářelo mimořádnou nabídku toho nejlepšího ze stále se rozvíjejícího segmentu bio. Jistě je správnou cestou Ministerstva zemědělství „být u toho“ a představovat naši zemi jako vyspělou společnost vědomou si své zodpovědnosti za kvalitu života silně se odvíjející od kvality životního prostředí a zdraví přírody.

Lukáš Rudolfský

.

Zavřít menu