Aktualizováno: Město po požáru ubytovny zajistilo pro občany okamžitě náhradní ubytování i stravování

Město Kutná Hora po požáru ubytovny, ke kterému došlo 1. ledna krátce před půl jedenáctou v noci, okamžitě zareagovalo a poskytlo nezbytnou pomoc občanům, kteří rázem přišli o střechu nad hlavou. Od události až do dnešních dnů město zajišťuje krizové ubytování, ale i stravování a další potřeby. Uskutečnila se řada jednání o možnostech ubytování v jiných prostorách, protože ubytovnu v Sedlci v tuto chvíli nelze znovu obydlet. Požárem městského objektu přišlo město o ubytovací kapacitu 53 míst. Požár si vyžádal jedno úmrtí a čtyři zraněné. Příčiny požáru jsou v šetření. Případem se dále zabývají kriminalisté i hasiči.

Okamžité zajištění náhradního ubytování

V budově bylo ubytováno v době požáru 45 lidí, z toho 23 dětí. Na místě zasahovaly tři profesionální a šest dobrovolných hasičských jednotek. Dvacet lidí museli hasiči evakuovat, ostatní se z objektu dostali sami. Na místo události přijel starosta města Josef Viktora (ANO). Vzhledem k velkému počtu lidí, kteří se rázem ocitli bez střechy nad hlavou, a vzhledem k  nepříznivému mrazivému počasí, rozhodl starosta o evakuaci osob do sportovní haly Klimeška, kde je vybavená ubytovna hotelového typu pro sportovní soustředění. Tato varianta byla v dané situaci nejrychlejším řešením. Spolu s místostarostkou Silvií Doušovou (STAN a Šance KH) a pracovníky odboru správy majetku okamžitě řídili dočesné ubytování v těchto prostorách, kam obyvatele ubytovny včetně dětí převezl evakuační autobus hasičů. Šest osob z vyhořelé ubytovny našlo dočasné zázemí u příbuzných.

Oblečení, nezbytné léky a stravování

Místostarostka Silvia Doušová během víkendu 2. a 3. ledna pomáhala ve sportovní hale Klimeška se zajišťováním hygienických potřeb, nutných léků a dobrovolníků na třídění věcných darů. Od pondělí 4. ledna starosta Josef Viktora spolu s místostarosty, novým tajemníkem úřadu Martinem Suchánkem v součinnosti s vedoucími odboru správy majetku a odboru sociálních věcí a zdravotnictví řešili možnosti následného ubytování a také sociální pomoci. Uskutečnila se řada jednání. Město občanům na své náklady zajišťuje od 2. ledna stravování, dovoz tří jídel denně včetně teplých obědů přímo do ubytovny ve sportovní hale.

Spolupráce s Oblastní charitou Kutná Hora a sdružením Dítě a kůň

Pracovníci Oblastní charity Kutná Hora prostřednictvím charitního šatníků a také sbírkou vyhlášenou na sociálních sítích zajistili nejen oblečení, ale také nádobí, které pomůže obyvatelům v jejich nových domovech v začátcích. Velké poděkování patří Alžbětě Brychtové z neziskové organizace Dítě a kůň, z.s., která s obyvateli, se kterými dlouhodobě pracovala i v sedlecké ubytovně, byla a je po celou dobu přítomna v ubytovně na Klimešce a poskytuje jim poradenství a podporu ve všem, co se aktuálně řeší. Mimo jiné i pomoc při distančním vzdělávání a volnočasových aktivitách pro děti. Ondřej Zikmund, farář Českobratrské církve evangelické zajišťoval obyvatelům duchovní podporu a také četl dětem pohádky.

Zajištění nových dokladů a vyplácení dávek hmotné nouze

Pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví ve spolupráci se spolkem Dítě a kůň zajišťovali v součinnosti s dalšími pracovníky kutnohorské radnice a příslušných odborů společně s pracovníky Úřadu práce pomoc s vyřizováním nových dokladů a okamžitou výplatu dávek hmotné nouze.

Z ubytovny se podařilo zachránit některé osobní věci

Od úterý 5. ledna se konaly s jednotlivými rodinami schůzky na úřadu práce ohledně vyplácení dávek hmotné nouze a poskytování informací o dalších mimořádných dávkách za asistence zástupců odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Kutná Hora. Zástupci rodin byli převezeni do vyhořelé ubytovny, kde si za starostou domluvené asistence hasičů a jejich techniky, městských strážníků, zástupců odboru správy majetku a také zástupců odboru správy majetku měli možnost vyzvednout osobní věci, které nebyly zasaženy požárem.

Při likvidaci požáru ubytovny v Sedlci poskytovali asistenci složkám integrovaného záchranného systému strážníci městské policie, kteří se zapojili do pomoci a poté až do 5. ledna zajišťovali trvalou ostrahu objektu. Na ostraze se podílela i Policie ČR.

Ve středu 6. ledna zasedla mimořádná Rada města, která rozhodla o přidělení ubytovny v Trebišovské ulici 18 lidem z vyhořelé ubytovny. Stěhování proběhlo v pátek 8 ledna. Další prostory pro zbylé rodiny jsou podle vyjádření vedení města již vytipovány a nyní se připravují rovněž pro nastěhování. I přes restriktivní vládní nařízení, která celou situaci ještě více komplikují, protože jsou uzavřeny např. prodejny s nábytkem, domácí potřeby či elektroprodejny, se daří městu řešit situaci rychle a úspěšně.

Aktualizováno: „Dnes 15. ledna v odpoledních hodinách se ze sportovní haly Klimeška, která posloužila dočasně jako krizové ubytování pro obyvatele z vyhořelé ubytovny v Sedlicích, vystěhovaly zbývající rodiny. Město jim zajistilo ubytování ve svých objektech. Krizovou situaci všech obyvatel, kteří se ocitli po požáru bez střechy nad hlavou, se tak městu podařilo vyřešit,“ informoval starosta města Josef Viktora.

pra

Foto: HZS

 

Zavřít menu