Městský úřad Kutná Hora informuje: Co se starým elektrospotřebičem?

Zvykli jsme si třídit papír, plast, sklo, ale daří se nám sbírat i staré vysloužilé elektrospotřebiče. Ke kontejnerům na směsný komunální odpad však nepatří! Odkládáním odpadu mimo sběrnou nádobu se občané dopouští přestupku. Proto velké spotřebiče odvezte na sběrný dvůr nebo k prodejci elektra.

Město Kutná Hora spolupracuje s největším českým kolektivním systémem, společností ELEKTROWIN. Velkoobjemové kontejnery společnosti můžeme vidět na sběrném dvoře v Zelenkově ulici a za pomoci obsluhy sběrného dvora můžeme kontejnery plnit odpadem, který je poté odvezen na recyklaci. Občané tam mohou dovážet staré televize, lednice, sporáky, myčky, pračky, ale i drobné elektro, jako jsou rychlovarná konvice, vysavač, vysoušeče, zkrátka vše, co je poháněno elektrikou. Za odevzdané elektrospotřebiče město získává finanční příspěvek, díky kterému snižujeme náklady na odpadové hospodářství ve městě. V roce 2017 jsme obdrželi 70 tis. korun.

Občané mohou využít i webové stránky projektu www.jsemzpet.cz a nabídnout ještě funkční elektrospotřebič k dalšímu využití, aby posloužily potřebným. Po vyplnění formuláře odborníci posoudí parametry zařízení, a jestliže vyhovuje, přijedou si pro spotřebič rovnou k dárci domů. Příjemci jsou vesměs neziskové organizace a od roku 2014 bylo tímto způsobem umístěno přes 300 spotřebičů. K. Hladíková, tech. oddělení MěÚ Kutná Hora

Zavřít menu