Ministr zemědělství Miroslav Toman zavítal i do lesů v Radvančicích, kde pokračuje odstraňování následků kůrovcové kalamity

Ministr zemědělství Miroslav Toman přijel 10. srpna na oficiální návštěvu do sídla společnosti Městské lesy a rybníky Kutná Hora v Opatovicích I., kde ho přivítal jednatel společnosti Městské lesy a rybníky Kutná Hora Stanislav Peroutka a starosta Kutné Hory Josef Viktora. Tématem setkání bylo hospodaření společnosti a problematika kůrovcové kalamity ve zdejších lesích. „Hlavním cílem cesty bylo promluvit si s lidmi, kteří žádají o dotace, realizují programy, abychom věděli, co je trápí a co by se dalo změnit,“ uvedl ministr Miroslav Toman.

Největším problémem, se kterým se potýkají vlastně všechny lesy v republice, je kůrovec. „Jeho mírný nárůst jsme zaznamenali již v roce 2016,“ uvedl jednatel Městských lesů a rybníků Kutná Hora s tím, že zatímco v roce 2016 bylo z celkové těžby 12465 metrů krychlových 15 procent kůrovce, i přes včasný monitoring, těžbu a následnou sanaci, se situace každoročně zhoršuje. V loňském roce společnost vytěžila 28900 kubíků dřeva, z toho bylo 91 procent z důvodu kůrovcové kalamity. „Do července letošního roku jsme vytěžili 27700 kubíků, z toho 91 procent je kůrovec,“ zdůraznil Stanislav Peroutka s tím, že v souvislosti se zvýšenou těžbou v rámci celé republiky je velký problém s odbytem dřeva. „Před pěti lety jsme koupili dřevařský provoz ve Štipoklasech, takže část dřeva tam dokážeme pořezat a patřičně zhodnotit,“ konstatoval Stanislav Peroutka. Upozornil mimo jiné i na náročnou administrativu při žádostech o dotace především z evropských fondů.

Ministerstvo zemědělství na obnovu lesů poničených kůrovcem uvolnilo pro letošní rok 7 miliard korun. Podle slov Miroslava Tomana s podobnou pomocí počítá i pro budoucí období. „Všichni víme, jaká je situace v souvislosti s koronakrizí, nicméně chceme zachovat pestré lesy pro budoucí generace. Proto se budeme snažit najít podobě vyšší částku i pro budoucí období pro soukromé i obecní lesy,“ dodal ministr. Ocenil také péči o rybníky ve správě Městských lesů a rybníků. Většina z nich byla za pomocí dotací odbahněna.

Účastníci setkání poté vyrazili do lesa v Radvančicích, kde v těsném sousedství nově obnoveného rybníku pokračuje likvidace kůrovcové kalamity pomocí těžké techniky, harvestoru.

Monika Pravdova

Zavřít menu