Na sídlišti začal fungovat systém chytrého parkování, za zrodem stojí neziskovka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sídlišti Šipší začal fungovat testovací provoz projektu Parkinto. Za rozšířením fenoménu chytrého parkování do Kutné Hory stojí členové neziskové organizace KHnet.info, z. s.

Zástupci spolku se v rámci své aktivity zapojili do projektu aplikovaného výzkumu společnosti Smartiple. „Smartiple se zabývá aplikací pokročilých algoritmů umělé inteligence se specializací na rozpoznání obrazu. V rámci projektu Parkinto dochází k využití těchto technologií pro rozpoznávání obsazenosti parkovacích ploch. V rámci společného projektu jsme pokryli jako první parkoviště v ulici Havířská stezka, před budovou spolku,” řekl Ladislav Šorčík, dlouholetý člen spolku KHnet.info.

Spolupráce dvou organizací

„Za KHnet jsme do projektu vložili potřebnou technickou infrastrukturu, Smartiple pak know-how a čas.” vysvětlil předseda spolku Aleš Kerner. “Výstupem je vizualizace aktuálního stavu parkoviště na webové stránce (http://parkinto.khnet.info). Na vizualizaci je vidět, která parkovací místa jsou volná nebo obsazená. V horní liště je odkaz do mapy, pro snadnější orientaci, o které parkoviště se jedná. Nad obrázkem parkoviště je pak čas poslední analýzy.. Web je provizorní a s přibývajícím počtem sledovaných parkovišť dojde k jeho vylepšení..” doplnil Ladislav Šorčík.

Systém neukládá žádná osobní data. Projekt je pro KHnet.info neziskový a budoucím cílem je pomoc spoluobčanům na městských sídlištích se stále se zvětšujícím problémem parkování. “Malou třešničkou na dortu je zobrazování otevírací doby místního stánku se zmrzlinou,” dodal Ladislav Šorčík.

Živý projekt

“Do projektu se pokusíme zapojit občanskou společnost. Pokusíme se oslovit jednotlivá SVJ, aby svým zapojením do projektu pomohli svým členům řešit jeden z největších problémů života na sídlišti” nastínil Aleš Kerner plány do budoucna.

 

Zavřít menu