Nádvoří kutnohorského pivovaru zažilo pivní i kulturní mejdan

„Pivovar, ve kterém nejsou lidi, není dobrý pivovar,“ řekli si v Měšťanském pivovaru Kutná Hora a v sobotu 20. května 2017 uspořádali Slavnosti piva Kutná Hora. Nutno poznamenat, že větší počet lidí, kteří konzumují pivo, nádvoří loreckého pivovaru vysloveně svědčí. Organizátoři napočítali přes 1 300 návštěvníků. Pokud budeme dále mluvit v řeči čísel, celkem se vypilo skoro 6 000 piv, samozřejmě pocházejících z místního pivovaru, který teprve letos v únoru obnovil výrobu.

V nabídce byla piva všech tří stupňovitostí, nejen v klasické filtrované variantě, ale také jako nefiltrované nebo nepasterované. Podle výtočí u návštěvníků jednoznačně vedla Stříbrná 11, což jen dokazuje, že její receptura, inspirovaná původním pivem vařeným v Lorci, má u Kutnohořanů úspěch.

Na začátku akce pozdravili z podia všechny přítomné sládek pivovaru, Jakub Hájek a starosta města Kutná Hora, Martin Starý. „Když jsem tady před pěti lety sám pořádal pivní slavnosti, vůbec by mě nenapadlo, že budu jednou starosta, natožpak, že se bude v Lorci znovu vařit pivo. A vidíte, obojí se stalo skutečností,“ poznamenal pan starosta.

Vedle pivní kultury si návštěvníci Slavností piva Kutná Hora mohli dosyta užít také kulturu hudební. Tu obstaral třeba místní písničkář Pekař s kapelou, brněnští We On The Moon, lokální Vesper, balkánská disco úderka Circus Brothers, slovenští The Paranoid a hlavní hvězdy večera, Horkýže Slíže.

V rámci pivních soutěží byl na podiu také stanoven rekord Slavností v pití piva z tupláku na čas – 6,99 vteřin. Což pokládá slušný základ pro vyzyvatele v dalších ročnících. „Jsme rádi, že si cestu do pivovaru našel takový počet lidí, kterým navíc očividně chutnalo nové kutnohorské pivo. Těšíme se na další setkání třeba na nejedné letní akci, kde pivo Kutná Hora nebude chybět,“ říká brand manager pivovaru, Petr Podlešák.

Měšťanský pivovar Kutná Hora zahájil po šesti letech výrobu piva v původních prostorách loreckého pivovaru. Milovníkům chmelového moku nabízí piva tří stupňovitostí – Bronzovou 10, Stříbrnou 11 a Zlatou 12. V následujících měsících se připravuje také výroba piv speciálních.

(tz)