Návrat žáků prvních stupňů základních škol do lavic bude komplikovat dodržení bezpečnostní opatření při zajištění stravování
Ilustrační snímek ze zahájení školního roku.

Žáci prvního stupně základních škol se mohou od pondělí 25. května vrátit zpět do lavic, děti do mateřských škol. Stejně tak jako pro žáky 9. tříd, kteří se do lavic vrátili od 11. května, i  v tomto případě je návrat do škol na základě dobrovolnosti.

Na prvních stupních čtyř kutnohorských základních škol je celkem 1147 žáků, k docházce od 25. května přihlásilo 393 z nich. V mateřských školách zřizovaných městem Kutná Hora je celkem 584 dětí, k docházce rodiče přihlásili 249 z nich. Někteří rodiče děti dodatečně přihlásili ještě po stanoveném termínu.

Město školám pomohlo se zajištěním hygienických pomůcek a dezinfekčních prostředků. „Již od dubna jsme ve spolupráci se školami pracovali na tvorbě systému, který by tuto omezenou docházku umožnil. Určitě není dokonalý, ale umožní alespoň částečný návrat dětí do škol,“ konstatoval místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr (Piráti).

I když veškerá bezpečnostní opatření na školách jsou zajištěna, velkým problémem bude stravování. „Dle Ministerstva školství se nesmí potkat dvě skupiny žáků ani ve školní jídelně. Počet žáků ve skupině pro stravování je nejvýše patnáct. Například ve školní jídelně Kremnická je dvanáct skupin dětí pro stravování, výdej obědů bude zahájen od 10.30 hodin. Výdej obědů bude trvat přibližně tři hodiny,“ upozornila na problematiku dodržování platných nařízení Milada Nechojdomová.

pra

Zavřít menu