Názory zastupitelů: reakce na příspěvek v aktuálním únorovém vydání Kutnohorských listů
Perspektiva. Autor: architekt V. Vlach Více na webu města

Redakce Kutnohorských listů dle tiskového zákona vyčleňuje pravidelně prostor pro názory zastupitelů. Dle schválených pravidel pro vydávání KHL zveřejňujeme reakci radního a zastupitele Štěpána Drtiny (Piráti) na příspěvek  zastupitele Martina Suchánka (Město PRO lidi) v aktuálním únorovém vydání KHL.   

SKATEPARK? ALE ZA JAKOU CENU? 

V minulém čísle Kutnohorských listů jsme si mohli přečíst pochvalný článek radního Štěpána Drtiny o skateparku. Vlajkové lodi pirátské komunální politiky a investičním projektu města. Je to investice hodná pochvaly? Posuďte sami. Pro příznivce tohoto sportu je stavba nepochybně skvělá věc. Jsem za ně rád a mějme radost všichni.

Jak ovšem uvedl pan starosta pro média, domníval se, že skatepark bude financován z dotace. Nebyl sám. Změna. Projekt budeme platit plně z naší městské pokladny. Je to řešení pohodlné a není tolik pracné. Jistě je to řešení drahé. Ovšem od toho si vládnoucí politiky platíme, aby pro nás pracovali. Když jeden čeká a druhý nezařídí, padá účet na naše hlavy.

A jak to umí jinde? Z tiskové zprávy Národní sportovní agentury (NSA) ze dne 14.12.2021 plyne, že radnice v Benešově pořídila skatepark chytře z dotace ve výši 5 008 936 Kč. Dotace NSA pokrývají až 70 % celkových způsobilých nákladů. 84 úspěšných žadatelů si rozdělí více než 370 milionů dotací. Kdyby město postupovalo ekonomicky, jako benešovští, mohlo být v městském rozpočtu pro rok 2022 5 mil. Kč navíc. Ty by bylo možné využít například jako 1. třetinu spoluúčasti na výstavbu atletického tunelu pro kutnohorské atlety. Ti opakovaně marně žádají od města pomoc a podporu, aby se mohlo rekonstruovat jejich zázemí, které chátrá. Bylo by to místo, které by mohly využívat i děti ze základních škol při tělocviku. Nedaleko máme nehospodárný bazén. V Karviné se těší na stavební úpravy krytého bazénu s dotací od NSA ve výši 6 992 263 Kč. 

Co myslíte šlo to lépe? Určitě. Již na podzim může město dostat nový kurz. Směr odpovědná a pracovitější veřejná správa.

Martin Suchánek, zastupitel (Město PRO lidi)

Reakce radního Štěpána Drtiny: 

V nynějším vydání Kutnohorských listů píše zastupitel Martin Suchánek o možnostech financování našeho nově budovaného skateparku. Ten se dle jeho názoru dal pořídit z dotace od Národní sportovní agentury, podobně jako to udělali v Benešově. Kdyby se nás p. Suchánek na toto nejdříve dotázal nebo si dohledal veškeré potřebné informace, tak by zjistil, že město Kutná Hora na dotaci nemohlo dosáhnout. Proč? Dovolil bych si zde citovat jednu z podmínek zmiňované dotace: “Výzva není určena pro: dopravní nebo dětské hřiště, aquapark, veřejné koupaliště, veřejné volnočasové sportoviště”. Přičemž volnočasovým sportovištěm se myslí: “… zejména veřejně přístupná plocha určená k trávení volného času a realizaci sportovních či volnočasových aktivit a ve většině slouží k neorganizovanému sportu”.

V Benešově bude totiž skatepark spravovat spolek a bude tak podléhat zvláštním pravidlům. Naproti tomu u nás je provozovatelem město a sportoviště bude tedy sloužit v maximální možné míře veřejnosti, všem obyvatelům Kutné Hory a také samozřejmě dalším návštěvníkům. Absence organizovaného spolku v našem městě je mj. důsledkem toho, že přes 20 let snah místních skateboardových komunit o vybudování skateparku až doteď přišlo vniveč. Logicky se pak lidé podobně sportovně zaměření neměli kde scházet a organizace tohoto sportu tak nemohla postoupit do další fáze. To se nyní, doufám, změní. Rozumím, že si Martin Suchánek potřebuje před blížícími se volbami dělat kampaň kritikou každého kroku radnice, ale je potřeba si zjistit veškeré dostupné informace a až následně pouštět podloženou kritiku do světa.

Štěpán Drtina, radní (Piráti)

 

Zavřít menu