Nejdelší mezinárodní štafetový běh zavítal do Kutné Hory, aby šířil atmosféru přátelství, míru a porozumění
Foto pra

Nejdelší mezinárodní štafetový běh, jehož posláním je šířit atmosféru přátelství, míru a porozumění, zavítal 26. června do Kutné Hory. Oficiální přivítání běžců z různých koutů světa se konalo 26. června ráno před sportovní halou Klimeška za účasti představitelů města a zástupců dvou kutnohorských základních škol.

Hořící pochodeň nesou sta tisíce dobrovolných běžců přes více než 140 zemí světa. Jako první při oficiálním ceremoniálu předali běžci pochodeň místostarostce Kutné Hory Silvii Doušové. Účastníky přivítala již předešlý den odpoledne, kdy štafeta dorazila do Kutné Hory a připojila se k nim na trase historickým centrem města.

Při oficiálním ceremoniálu převzala za Kutnou Horu děkovný list za projevy dobré vůle a úsilí k rozvoji míru a harmonie ve světě.

„Cítím velkou radost a poctu, že jste Kutnou Horu zařadili do letošní trasy. Věřím tomu, že se nevidíme naposledy. Děkujeme, vážíme si toho,“ řekla Silvia Doušová.

Své zástupce tu měla ZŠ Kamenná stezka a ZŠ Jana Palacha. Připraven byl program pro děti. Jedním z úkolů bylo poznat, v jakém jazyce účastníci mluví. Ve štafetě byli běžci z České republiky, Slovenska, Anglie, Finska, Lotyšska, Mongolska, Ruska, Kazachstánu, Ukrajiny a Turecka. Pochodeň putovala z ruky do ruky a každý měl příležitost vložit do ní přání pro druhé, pro lidstvo. Vložit do ni svou dobrou vůli a poslat ji dál do světa.

Krátce po 9 hodině ráno se štafeta s hořící pochodní vydala na další trasu směrem na Kolín, Jičín a do Německa. Každý den účastníci uběhnou štafetovým způsobem 70 až 100 kilometrů a pochodeň si předávají.

V České republice Mírový běh organizují sportovci a dobrovolníci z občanského sdružení Peace Run ve spolupráci se zástupci měst a obcí, škol a místních organizací.

Více informací jsme zveřejnili ZDE

www.peacerun.cz.

pra

Zavřít menu