Nejsložitější operací při opravě střechy arciděkanství je doprava trámů autojeřábem z parku pod Vlašským dvorem

Unikátní postupy si vyžádala oprava střechy, krovů a zajištění statiky stropů arciděkanství v Kutné Hoře, kterou provádí Římskokatolická farnost arciděkanství Kutná Hora. Od dnešního rána 27. února se kolemjdoucím naskýtá nevšední pohled na autojeřáb, který z parku pod Vlašským dvorem dopravuje jedenáct metrů dlouhé trámy o váze kolem 450 kilogramů pultovým vikýřem do půdních prostor arciděkanství, zhruba do výšky 30 metrů. „Jedná se o nejsložitější operaci při opravě střechy,“ konstatoval Jan Linhart, jednatel firmy Linbach, která práce zajišťuje.

Po sundání krytiny, vyklizení půdy, podepření stropů, byl ve střeše vytvořen provizorní pultový vikýř, který slouží nejen pro dopravu nových trámů, ale i při opravě koruny zdiva.  „Nové trámy budou vloženy do stropní konstrukce, posílí ji, aby byla únosná,“ vysvětlil Jan Linhart.

Farnost využila možnost dopravovat trámy z parku pod Vlašským dvorem, který prochází rekonstrukcí. Ze strany od kostela sv. Jakuba by manipulace byla z prostorových důvodů složitější.

pra

Zavřít menu