Největšími atrakcemi pro děti v parku pod Vlašským dvorem jsou vodní prvek a skluzavka

Park pod Vlašským dvorem prošel komplexní proměnou. Návštěvníci v něm naleznou řadu nových prvků i lákadel pro děti.

Dokončena byla celková rekonstrukce původních toalet v dolní části parku, které architekt Ondřej Kubík navrhl tak, aby více zapadly do celkového prostředí. S dřevěným obložením a zelenou střechou v těsném sousedství Vrchlice připomínají hausbót, který právě zakotvil u břehu. „Kompletní rekonstrukcí prošel i hudební altánek, který je dominantou kamenných teras. Víceméně v původním stavu, akorát bez střechy, zůstalo jeviště a kamenná plastika. Bývalá promítací kabina byla zcela odstraněna,“ uvedla Silvia Doušová (STAN a Šance KH), místostarostka Kutné Hory.

V říjnu pokračovaly kolaudační řízení a dokončovací práce, instalace návštěvních řádů. „Vodní prvek bude od listopadu zazimován a znovu zprovozněn v jarních měsících. Zařízení je v péči Technických služeb města Kutné Hory,“ konstatoval Jiří Janál, vedoucí odboru investic MěÚ Kutná Hora. Nově bylo instalováno i zábradlí, které lemuje budoucí cestu po arkádách od kamenného stolu k vyhlídce u kostela sv. Jakuba. Otevřena bude cesta po dokončení úprav u arciděkanství.

V parku je hned několik nových prvků. „Kamenná centrální část s vyskládaným městským symbolem (rozetou) doplněná o vodní trysky, která je lákavou atrakcí především pro děti. Dalším novým výrazným prvkem je nerezová skluzavka, která má napodobovat způsob, jakým se havíři dostávali do dolů. Nově byl vybudován také prostor pro sezení u říčky Vrchlice. Zcela novou podobu dostal rovněž zadní vstup do parku u skluzavky, který je nově zcela bezbariérový. V parku nechybí ani pítko s pitnou vodou,“ dodala Silvia Doušová.

Monika Pravdová

.

Zavřít menu