Veřejnost má příležitost přispět k návratu pyramidy v sedlecké kostnici, na dárce čekají originální dárky

Sedlecká kostnice prochází od roku 2014 rozsáhlou rekonstrukci, která je financována výhradně z příjmů z turismu. Z důvodu statického zajištění unikátní památky musela  farnost přistoupit k rozebrání první ze čtyř monumentálních kosterních pyramid.  K návratu pyramidy se prostřednictvím projektu „Složte s námi pyramidu v sedlecké kostnici“, která probíhá na platformě hithit, může zapojit i široká veřejnost. Za příspěvek si dárci mohou vybrat originální dárky.  Do konce sbírky zbývá ještě 18 dnů.

Celosvětová pandemie koronaviru výrazně ovlivnila cestování a turismus jako takový. Česká republika včetně Kutné Hory nezůstala ušetřena a bohužel ani prognózy na rok 2021 nejsou příliš optimistické.

Sedlecká kostnice, jedna z nejnavštěvovanějších památek v České republice, přišla oproti loňskému roku o stovky tisíc turistů. V případě této unikátní památky, která prochází od roku 2014 rozsáhlou rekonstrukcí, je to velký problém, neboť celá záchranná rekonstrukce je financovaná výhradně z příjmů z turismu.

„Tým odborníků odhaduje náklady spojené se stavbou pyramidy na milion korun, což je částka, která je nyní bez turismu pro sedleckou farnost nad její síly a možnosti. Proto jsme se rozhodli požádat širokou veřejnost o pomoc a založili jsme na populární internetové platformě hithit projekt s názvem: „Složte s námi pyramidu v sedlecké kostnici“. O co jde? Každý kdo by měl zájem stavbu pyramidy podpořit, si může za svůj příspěvek vybrat originální dárek. Od soukromé noční prohlídky, přes signovaný grafický list od sedleckého grafika Františka Štorma, až po možnost vložit do pyramidy svůj vzkaz budoucím generacím,“ uvedla Radka Krejčí, ředitelka organizační složky farnosti a doplnila, že na vybrání částky 450 tisíc korun zbývá už jen 18 dnů. „Když se nám to povede, začneme se skládáním pyramidy ještě letos,“ řekla  Radka Krejčí a dodala: „Vyberte si jakýkoliv z námi nabízených dárků a pomozte nám vrátit pyramidu zpátky tam, kam patří – do sedlecké kostnice. Pokud nemůžete finančně pomoci, prosím sdílejte náš projekt mezi své známé. Za jakoukoliv pomoc Vám upřímně děkujeme!“

https://www.hithit.com/cs/project/8220/slozte-s-nami-pyramidu-v-sedlecke-kostnici

red

 

 

 

Zavřít menu