Naše město se pyšní křivolakými uličkami a zajímavými zákoutími. Turisté, ale i domácí se mají v každém ročním období na co dívat. V době, kdy vznikaly tyto řádky, byly ulice pokryté sněhem a město působilo ještě klidněji než kdy jindy. ………………………………………………………………………………………………………………………

Pro letošní zimu je typické náhlé střídání teplot, sníh z ulic a parků mizel rekordně rychle. Rekordně rychle potom také byly vidět nevzhledné hromádky po našich psích miláčcích. Tající sníh je nemilosrdně odkryl, voda udělala své a nám místo obdivování opravených domů a historických objektů nezbývá nic jiného než sklopit oči k zemi a snažit se vyhnout. Častokrát neúspěšně. Dokonce si myslím, že neúspěchy jsou v přesile.
Někteří pejskaři po svých čtyřnohých miláčcích totiž neuklízí z principu.  V zemích od nás více na západ je už běžné, že lidé sami druhé na takový prohřešek upozorní. Ti, kdo se provinili, se stydí. Tak na to si budeme muset ještě dlouho počkat. Nám zatím nezbývá než pokutovat, a to částkou až  1000Kč.  Kdo neuklízí, zaplatí. Jednoduché, ale ne účinné. Lepší by byl západní přístup, zodpovědný majitel psa. Majitel, který bez igelitového sáčku na procházku se psem prostě nevyrazí.
Naše město mělo v minulosti několik přívlastků – královské, stříbrné, horní. Snad nedojde k tomu, že přibude další – contaminatus. Chceme si přece užít památky se zdviženýma očima, gotika, ale i baroko potřebují abychom vnímali jejich vznosnost a výšku v celé kráse.

Dana Vepřková, místostarostka Kutné Hory

.

Zavřít menu