Školní rok na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře byl zahájen, nový ředitel Ing. Josef Vavřinec představil své vize a plány

Nový školní rok byl 3. září zahájen také na SOŠ a SOU řemesel v Čáslavské ulici v Kutné Hoře. Studenti prvních ročníků se setkali spolu s vedením školy a učiteli, mistry v prostorách jídelny, aby se seznámili s tím, co je v nejbližších dnech čeká.

Od 1. 7. 2018 je na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti řemesel Čáslavská 202, Kutná Hora nový ředitel Ing. Josef Vavřinec. Vystřídal tím dosavadního ředitele Ing. Antonína Hasíka, který na škole působil od jejího vzniku, tedy 30 let. Nový ředitel působí na škole již 26 let. 16 let zde učil odborné předměty v technických oborech a 10 let byl zástupcem ředitele pro teoretickou výuku.

Kvalita práce na úkor kvantity to je první cíl nového ředitele. SOŠ a SOU řemesel je velkou školou, která narostla slučováním a také v době hojnosti počtu vycházejících žáků, ale tato doba je nenávratně pryč. Už nemůžeme být obyčejnou školou pro obyčejné žáky. Naše škola se musí stát kvalitní školou, kde je vytvořené příznivé školní klima a která produkuje takové absolventy, kteří najdou uplatnění na trhu práce. Cesta k tomuto cíli vede přes dobře postavené Školní vzdělávací programy, kde dochází v současné době k úpravě příslušných Rámcově vzdělávacích programů. Zároveň musí dojít k maximálnímu přiblížení odborného výcviku k reálné praxi, tzv. duálnímu vzdělávání, jehož smyslem je, že žáci docházejí na odbornou praxi přímo do firem a za odvedenou práci jsou ohodnoceni i finančně. Můj model počítá s tím, že by se tak dělo ve 2. polovině studia. Firmy se budou rekrutovat z významných zaměstnavatelů regionu nebo ze sociálních partnerů příslušného Školního vzdělávacího programu.

Druhým cílem je dosažení a prohloubení vysoké stabilní úrovně spolupráce mezi základní školou, střední školou, zaměstnavateli a profesními svazy v oblasti vzdělávání a profesní přípravy žáků v kutnohorském regionu. Bude prohlouben mechanismus, který pomůže žákům základní školy zvolit si řemeslný obor vzdělávání. Ten bude v souladu nejenom s jejich schopnostmi, ale i zájmy, a to tak, aby jím nabyté vzdělání umožnilo uplatnit se na současném trhu práce.

Nesmím zapomenout na lidské zdroje. V žádné organizaci to bez lidí nejde. Náš pedagogický sbor stojí před generační obměnou, obzvlášť u učitelů odborných předmětů a odborného výcviku. Kvalita školy se tvoří právě v té odbornosti, a proto přivedu do školy odborníky z praxe z těch firem a podniků, kteří jsou nebo budou pro nás plnit roli sociálních partnerů a tím zvýším kvalitu výuky. Samozřejmě škola se neobejde bez dalších pracovníku, jako jsou provozní. Budu dále pokračovat v pedagogické činnosti své odbornosti, abych nikdy neztratil spojení s pocity a realitou člověka za katedrou, který se postaví před současnou mládež a chce jí vzdělávat a připravovat na život v 21. století.

Posledním cílem je rozšíření vzdělávání dospělých v rámci profesní kvalifikace a tím maximálně využít možnosti Centra celoživotního vzdělávání, které je na škole od roku 2012. Vznikne tím místo, kde se potkávají generace zájemců o vzdělávání.

Na závěr věřím, že pokud budeme spolupracovat nejen v rámci školního kolektivu, ale i v rámci zřizovatele, kterým je Středočeský kraj, vedením města Kutná Hora a dalšími místními institucemi nebo významnými zaměstnavateli v kutnohorském regionu, podaří se mé mnohé plány a představy dovést do úspěšného konce. -tz-

 

Zavřít menu