Objektivem Adama Plavce: Kutná Hora si připomněla 30. výročí sametové revoluce

Studenti v neděli 17. listopadu opět vyšli do ulic, aby připomněli třicáté výročí sametové revoluce. Oslava začala na Palackého náměstí koncertem Leška Semelky, který 27. listopadu 1989 přijel do Kutné Hory, aby informoval stávkující o skutečných událostech v Praze.

Na filmových záběrech si diváci mohli připomenout události období sametové revoluce v Praze a Kutné Hoře. O své vzpomínky se podělil zakladatel a později předseda OF Alexej Říha. Po slavnostním slovu starosty města Josefa Viktory (ANO) byl na programu film, který sumarizoval historickou důležitost sametové revoluce z pohledu současných středoškoláku. Natočen byl studenty Gymnázia Jiřího Ortena. V průběhu koncertu a promítání studenti SOŠ a SOU řemesel rozdávali svíčky, trikolóry….

Průvod se pak vydal na Havlíčkovo náměstí, kde u pamětní desky byla uctěna památka obětí komunistického režimu spolu se skauty a za doprovodu studentského pěveckého sboru Gaudeamus. Studenti kutnohorské průmyslovky školy připomenuli některé příběhy pamětníků ze sbírky vzpomínek Paměť národa. Za zvuku zvonů průvod pokračoval do Barborské ulice, kde vystoupili studenti Církevního gymnázia a stínovým divadlem představili nešvary postmoderní společnosti. Ve Vorlíčkových sadech vystoupili studenti Gymnázia Jiřího Ortena programem inspirovaným životem Václava Havla na pozadí politických událostí od roku 1948 do sametové revoluce. Vyvrcholení oslav se konalo v chrámu sv. Barbory slavnostním slovem arciděkana Jana Uhlíře, varhanní hudbou Viktora Darebného a zpěvem pěveckého sboru Gaudeamus. Před chrámem sv. Barbory bude možné se občerstvit u stánku SOŠ a SOU řemesel nebo si zazpívat se skauty u ohně,“ doplnila Kamila Dostálová. Organizátory akce jsou město Kutná Hora, ŘKF – arciděkanství Kutná Hora, Církevní gymnázium, Gymnázium Jiřího Ortena, SOŠ a SOU řemesel, Střední průmyslová škola, Skauti Kutná Hora.

 

Oslavy výročí 30 let od sametové revoluce po celý listopad doprovází řada kulturních a společenských akcí.

V úterý 19. 11. od 16 hodin se v Městské knihovně uskuteční beseda, povídání s Michaelem Žantovským, ředitelem Knihovny Václava Havla, překladatelem, publicistou, spisovatelem, někdejším spoluzakladatelem OF, mluvčím a tajemníkem prezidenta, velvyslancem a senátorem  o aktuálních tématech i o dění v období sametové revoluce.

V úterý 26. 11. od 18 hodin uvede Kino amatérských filmů v kutnohorské průmyslovce (vstup ze Školní ulice, bývalé lázně) projekci dokumentů z roku 1989 v Kutné Hoře.

 Beseda s Ladislavem Špačkem o etiketě a deseti letech s Václavem Havlem se uskuteční ve čtvrtek 28. 11. od 19 hodin v GASK, kde je 29. 11. od 18 hodin na programu beseda se zajímavými hosty na téma Kulturní ovzduší těsně před událostmi 17. listopadu 1989 a od 19 hodin koncert Vladivojna La Chia.

pra, Foto: Adam Plavec

 

Další fotografie a reportáž z akce ještě připravujeme.

 

Zavřít menu