Od školních učebnic do města, které nikdy nespí. Studenti gymnázia Jiřího Ortena se koncem září vrátili z výměnného pobytu s partnerskou školou v New Jersey

Spolupráce Gymnázia Jiřího Ortena s americkou střední školou Glen Rock High School se opět uskutečnila prostřednictvím výměnného pobytu. Tentokrát čeští studenti letěli až do města Glen Rock na severu státu New Jersey. Z výměnného pobytu se kutnohorští gymnazisté vrátili koncem září.

Klíčová je v dnešní době komunikace. A jak jinak se dá komunikovat než prostřednictví jazyku. Z tohoto důvodu jsou výměnné pobyty a obzvlášť výměnné pobyty s anglicky mluvícími státy klíčové pro vzdělání mladých lidí. Glen Rock High School je typickou americkou školou, kde se studenti vzdělávají jako všude jinde. Nicméně značná specifika oproti českým středním školám zde jistě jsou. Studenti mají daleko více nepovinných předmětů, ze kterých si volí. Daleko více sportovních aktivit (kolem 30 sportovních klubů). A každé ráno žáci po celých Spojených státech na okamžik povstanou a přiloží ruku na srdce, čímž dávají najevo vděčnost za místo, kde žijí a mají možnost se svobodně vzdělávat.

Výměnný pobyt byl zahájen návštěvou školy Glen Rock High School, kde se studenti uvítali s jejich americkými protějšky. Navštívili spolu s nimi některé z vyučovacích hodin, prošli si ohromnou školní budovu i město Glen Rock a samozřejmě se ubytovali u žáků, kteří se výměnného pobytu účastní.

Jak však prohlásil James Morris: „Město New York, nejvznešenější z amerických symbolů.“ Proto hned následující den celá skupina nasedla na vlak a vyjela vstříc Velkému jablku.

Jen pár dní na takové město zdaleka nestačí. Nicméně přesto byl program bohatý a velmi pestrý. Od dojetí ze Sochy ze svobody po hippie atmosféru na Strawberry Fields. Nejúchvatnější mrakodrapy a skvosty tyčící se v Midtownu i drobnější ulice Downtownu. Time Square i Greenwich Village. Buisinessmani na Wall Street i Hippiesmani v Central parku. Celý New York studenti shlédli z nejvyšších pater Empire State Building.

Pokud vám toto připadá jako bezpočet zážitků, nelze opomenout ještě jeden. Americká škola zajistila kutnohorským studentům ještě výlet do Filadelfie. Čeští výletníci zde na vlastní oči viděli místnost, kde se sepsala americká Deklarace nezávislosti a Ústava. Prohlédli si symbol americké svobody Liberty bell. Navštívili vězení, kde si nějaký čas poseděl i mafián Al Capone. A v závěru se proběhli na schodech, které zná každý z tréninkových scén filmů o Rocky Balboovi.

Jisté je, že i letošní výměnný pobyt přinesl nejen spoustu úžasných zážitků, ale i jedinečnou možnost procvičit si cizí jazyk, nahlédnout do amerických domácností a poznat kulturu vzdálené země. Od školních učebnic do Města, které nikdy nespí, přineslo tolik poznání.

Josef Stanislav Treml

Zavřít menu