Pietních aktů k uctění památky Josefa Mašína, Václava Morávka a dalších postav Československého odboje se v Kolíně a Lošanech účastnil i starosta Kutné Hory

Vzpomínkových akcí k důstojnému připomenutí srpnových dat narození Josefa Mašína, Václava Morávka a některých dalších postav Československého odboje proti totalitním režimům 20. století  se 7. září v Kolíně a Lošanech účastnil i starosta Kutné Hory Josef Viktora. Za město Kutná Hora položil květiny k uctění památky. Oba pietní akty již po sedmnácté pořádají Společnost Václava Morávka, město Kolín, obec Lošany a Armáda ČR.

Z důvodu rekonstrukce budovy Obchodní akademie Kolín, na jejíž čelní straně je umístěna pamětní deska Václava Morávka a kde se obvykle pietní akt k uctění pplk.. Josefa Balabána, pplk.. Josefa Mašína a št. kpt Václava Morávka koná,  se letos uskutečnil mimořádně v prostorách kolínského divadla. Na pódiu mezi hosty nechyběla řada osobností z politické sféry a řad české armády. Před konáním pietního aktu se uskutečnilo v obřadní síni kolínské radnice tradiční udílení odznaku Václava Morávka členům Aktivních záloh Armády ČR. Program pokračoval v Lošanech u Mašínova pomníku.

Skupina Tři králové (protinacistický odboj), kterou tvořil pplk. Josef Balbán, pplk.. Josef Mašín a štl. kpt. Václav Morávek se začala formovat krátce po okupaci Čech a Moravy v březnu 1939. Zaměřovali se na sběr zpravodajských informací, přípravu a provádění sabotážních a diverzních akcí. Podíleli se také na udržování spojení s československou exilovou reprezentací. Josef Balabán a Josef Mašín byli v roce 1941 dopadeni gestapem, mučeni a popraveni. Václav Morávek se zastřelil poté, co byl raněn při přestřelce.

Více fotografií na webových stránkách města Kolína www.mukolin.cz

tz, red

Foto: Hana Morávková, wikipedia

 

Zavřít menu