Po letech ticha zavládl v malínské škole stavební ruch, práce pokračují v interiéru, objekt obklopilo lešení

V řadu let opuštěné bývalé základní škole v Malíně zavládl stavební ruch. Objekt zakoupila ve výběrovém řízení od města Kutné Hory Mária Václavíková, zřizovatelka již zavedené Obchodní akademie v Praze-Satalicích. Od září 2022 plánuje otevřít v Kutné Hoře pobočku zavedené pražské školy, a to Digital Academy Kutná Hora, obor information services in business. Spolu s Márií Václavíkovou jsme objekt navštívili a zeptali se na postup prací a plány.

Rekonstrukce objektu byla zahájena. Co všechno bude obnášet?

Budeme postupně rekonstruovat celou budovu, to obnáší opravu střechy, fasády, výměnu oken, nové topení, veškeré rozvody i interiéry, na závěr zahradu. Ale je to moc krásná budova, tak se moc těšíme. Jen to bude velmi nákladné, proto budeme muset postupovat postupně.

Jak v minulosti zaznělo, plánujete zachovat původní historický ráz objektu…

Zachovat bychom chtěli ráz budovy, ale použít moderní materiály, celkovou rekonstrukci plánujeme postupně na tři roky.

Již od září 2022 nabízí Digital Academy Kutná Hora obor information services in business. Je to denní, nebo dálkové studium? Proč jste zvolili zrovna tento obor?

Nabízíme obor, a to jak v denní, tak dálkové formě i formě online distanční, který kombinuje zaměření business v angličtině a informatický vývoj společnosti. Vycházeli jsme z požadavků trhu, dlouhodobého záměru vzdělávání ve Středočeském kraji a také ze zájmu studentů tak, jak to vnímáme i na naší hlavní pobočce v Praze. Studium máme akreditované v Anglii a také usilujeme o zápis do rejstříku MŠMT ČR. Zápisem do rejstříku MŠMT bychom získali dotace od státu, a mohli proto studium nabízet levněji. Zatím náš zápis nepodpořil Středočeský kraj, a to i přesto, že jsme vybrali obor, který odpovídá jeho dlouhodobému záměru. V jednání s krajem budeme tedy pokračovat. Je škoda, aby studenti v Kutné Hoře a okolí měli studium dražší než ti pražští. Studium se odlišuje tím, že je z větší části v angličtině, je zaměřené na podnikání a informatiku, studenti studium ukončují mezinárodní anglickou maturitou, ale mají možnost je uzavřít i českou maturitou ve spolupráci s naší hlavní pobočkou v Praze. Důležitým aspektem je finský systém volitelnosti předmětů, kterým si studenti volí své zaměření, a na výběr tedy mají i předměty v češtině.

Kolik žáků plánujete přijmout ve školním roce 2022/2023 v Kutné Hoře? Evidujete již zájemce? Jak se uskuteční přijímací řízení?

Plánujeme otevřít jednu třídu denního a jednu třídu dálkového/online studia. Vzhledem k tomu, že výuka probíhá z větší části v angličtině, plánujeme třídu o 15 studentech a postupně budeme nabírat další třídy. Zájemci se již hlásí. Veškeré aktivity budou mít studenti společné s hlavní pražskou pobočkou, aby zažili ten správný studentský život, tedy zahraniční stáže do Irska, Německa, Španělska, studijní pobyty v Anglii a Austrálii, sportovní akce, jako jsou „lyžák“, „voda“, výlet na běžkách nebo kolech, maturitní a imatrikulační ples a další.

Přijímací řízení bude probíhat formou pohovoru v angličtině, abychom zjistili znalost angličtiny a motivaci ke studiu. Zohledňovat budeme i známky ze základní školy. Soukromou školu založili moji rodiče před 30 lety a já a moje sestra v této tradici pokračujeme, a máme tedy zkušenost, že nejlepší student je ten, který opravdu studovat chce a kterého to studium baví.

Kolik očekáváte, že se přihlásí zájemců z regionu, z ČR, případně ze zahraničí?

Vzhledem k tomu, že je to studium převážně v angličtině, předpokládáme i zhruba 20% podíl studentů zahraničních. Očekáváme, že ostatní budou z okolí, ale budeme studium nabízet i studentům, kteří se hlásí na naši pobočku v Praze a bydlí východně od Prahy, protože o pražskou pobočku máme výrazný přebytek zájemců.

Jak bude zajištěno ubytování, případně stravování pro studenty?

V prvních dvou letech chceme využít ubytování mimo budovu školy ve spolupráci s domovem mládeže nebo soukromými ubytovateli a později bychom v budově chtěli vybudovat ubytování pro studenty.

Budete pokračovat v jednáních se Středočeským krajem a ministerstvem školství o zřízení akreditace? Jaký je aktuální vývoj situace?

Abychom získali podporu Středočeského kraje a tím i dotace od státu a mohli studium zlevnit, budeme dále pokračovat v jednáních s krajem a dalšími organizacemi a hledat podporu všech, kteří by viděli v kvalitním vzdělání pro Kutnohorsko a okolí budoucnost. Každé podpory si moc vážíme. Moc se nám líbí budova v Malíně a také nás moc baví školství, a tak věříme, že podporu najdeme.

pra

Zavřít menu