Počet letních vloupání do domů za dva roky klesl téměř o polovinu. Češi své domovy zabezpečují čím dál lépe

Praha, 10. října 2016

Stále klesající počet vloupání do domů během letních měsíců zaznamenávají v posledních letech čeští policisté. Zatímco loni řešili od června do srpna přes 830 případů, letos jich bylo necelých osm set. Meziročně tak počet vloupání klesl o 5 %, ve srovnání s rokem 2014 dokonce o 44 %. Odborníci se shodují, že hlavním důvodem je stále větší snaha lidí zabezpečit si svoje domovy. Nejlepší je podle nich kombinace moderního elektronického poplachového systému a mechanických zábran.

Letní období představuje podle expertů z hlediska vloupání do domů či bytů nejrizikovější období. Kvůli prázdninám a dovoleným totiž domovy zůstávají delší dobu opuštěné a pro zloděje představují relativně snadný cíl. Přesto však počet vloupání v posledních letech stabilně klesá. Od začátku letošního června do konce srpna policisté napočítali 794 vloupání do rodinných domů, loni to bylo 833 případů. V roce 2014 pak byl rozdíl ještě viditelnější. „Tehdy jsme museli řešit 1 215 vloupání. Ještě o rok dříve to bylo dokonce 1 559 činů,“ vypočítal mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Za tři roky se tedy počet případů snížil o téměř polovinu.

K tomu přispívá podle odborníků zlepšující se zabezpečení. Mezi Čechy jsou stále více populární především elektronické zabezpečovací systémy. Podle produktového manažera EZS společnosti Jablotron Alarms Michala Ježka se zájem o ně pravidelně zvyšuje právě před letním obdobím. Moderní produkty navíc dům či byt dokáží ohlídat nejen před vloupáním, ale také například před požárem, záplavami či únikem plynu. „U profesionálních systémů je dnes samozřejmostí vzdálený přístup a online komunikace. Majitel tak má díky webové a mobilní aplikaci domácnost neustále pod kontrolou,“ uvedl Ježek.

Vzrůstající zájem o vytvoření centrálního systému budovy, díky kterému lze sledovat a ovládat online zabezpečovací zařízení domácnosti, potvrzuje i Lubomír Valenta ze společnosti Lomax. „Nejžádanější jsou systémy na dálkové ovládání a programovatelné sestavy s mnoha automatickými funkcemi. Garážová vrata, vjezdové brány, rolety či žaluzie lze naprogramovat v rámci centrálního systému budovy,“ popsal Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií. „Všechny prvky lze navíc ovládat pomocí mobilní aplikace, která majitele informuje o poloze rolet nebo žaluzií. Tyto systémy jsou pak kompatibilní s mnoha dalšími soustavami pro ovládání, například kotlů, světel nebo alarmu,“ dodal Valenta.

O Policii České republiky

Policie České republiky je jednotný ozbrojený bezpečnostní sbor zřízený zákonem České národní rady ze dne 21. června 1991. Slouží veřejnosti. Jejím úkolem je chránit bezpečnost osob a majetku, chránit veřejný pořádek a předcházet trestné činnosti. Plní rovněž úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené jí zákony, předpisy Evropských společenství a mezinárodními smlouvami, které jsou součástí právního řádu České republiky.

O společnosti Jablotron

Jablotron je dynamickou společností s tradicí od roku 1990, která patří k nejvýznamnějším dodavatelům alarmů v ČR i ve světě. Společnost Jablotron přináší nová řešení, která lépe chrání majetek a zdraví zákazníků, usnadňují instalaci i každodenní používání produktů a zvyšují uživatelský komfort.

O společnosti Lomax

Firma LOMAX & Co spol. s.r.o., která vznikla v roce 1992, je v současnosti největším výrobcem garážových vrat, předokenních rolet, žaluzií, plotů a bran v ČR. Sídlo firmy se nachází na jižní Moravě v obci Bořetice a od svého vzniku bylo hlavním cílem dodávat zákazníkům kvalitní výrobky. V roce 2000 společnost LOMAX uvedla do provozu nově vyrobenou válcovací linku, díky které si firma veškeré panely pro sekční vrata vyrábí sama. Specializovaný tým odborných pracovníků a přesná výroba na CNC strojích s využitím nejmodernější techniky je předpoklad pro kvalitní výrobky. Dodavatelé komponentů pro výrobu jsou pouze renomované firmy splňující normy a legislativu EU a jsou vždy špičkou ve svém oboru s garancí kvality.

Kontakt

Lenka Rudišová
PR & Media Manager
LESENSKY.CZ s.r.o.
mobil.: +420 777 399 005
e-mail: rudisova@lesensky.cz
Štursova 583/49, 616 00 Brno
www.lesensky.cz

Zavřít menu