Počet nemocných chřipkou na Kutnohorsku se snížil, přesto je nemocnost stále nad epidemickým prahem

Chřipková epidemie zasáhla Kutnohorsko začátkem ledna, kdy bylo evidováno 1830 nemocných na 100 tisíc obyvatel (epidemiologický práh je 1 600 nemocných na 100 tisíc obyvatel). Zasaženy byly všechny věkové kategorie, nejvíce malé děti, školáci a mladí dospělí do 24 let. V 6. kalendářním týdnu počet nemocných vzrostl na 1 881 čili o 2,8 procenta. V 7. týdnu (ke dni 14. 2.) byla celková nemocnost 1 716 nemocných na 100 000 obyvatel, tedy mírný pokles o 8,8 procenta. V kutnohorské nemocnici byl v rámci prevence šíření výskytu chřipky s platností od 1. 2. 2020 do odvolání vyhlášen zákaz návštěv, vyjma stanice paliativní péče.

„Stále se však pohybujeme nad epidemickým prahem. K poklesu došlo ve všech věkových skupinách, nicméně nejvíce nemocných stále zůstává ve skupině malých dětí, školáků a mladých dospělých ve věku do 24 let,uvedla Zdeňka Kroupová z protiepidemického oddělení kutnohorského pracoviště Krajské hygienické stanice Stč. kraje pro okresy Kolín a Kutná Hora. Ve Středočeském kraji došlo k celkovému poklesu o – 24,1 %, nemocnost je nyní 1383 případů na 100 000 obyvatel.  V rámci kraje jsem se dostali pod hranici epidemického prahu.

„Evidujeme hospitalizace související s chřipkou, nemáme hlášeno žádné úmrtí, které by mělo souvislost právě s tímto onemocněním,“ řekla Zdeňka Kroupová a připomenula hlavní zásady, které by v tomto období měli lidé dodržovat, a to dbát na zvýšenou respirační hygienu a hygienu rukou, omezit návštěvy, vyhýbat se místům, kde dochází ke shromažďování velkého počtu osob. V případě objevení se prvních příznaků onemocnění zůstat doma a tím omezit šíření infekce na okolí. Důležité je zvyšovat odolnost organismu přiměřeným aktivním odpočinkem, racionální stravou, přísunem vitamínů, zejména vitamínu C.

Monika Pravdová

Zavřít menu