Pozvánka: V klášteře svaté Voršily posnídají v sobotu 11. května férově, zazní i jazz a zavoní káva i čokoláda

Férová snídaně na podporu pěstitelů v dalekých zemích i producentů lokálních potravin se uskuteční v sobotu 11. května od 10 do 13 hodin v klášteře sv. Voršily. „Budeme rádi, když si lidé udělají čas a v sobotu alespoň na chvilku přijdou. Když bude hezky, bude se piknikovat venku, když nebude přát počasí, místa k posezení v klášteře jsou k dispozici,“ říká Stáňa Stávková Rudolfská, která se v letošním roce rozhodla připojit k celorepublikové akci, která loni proběhla na 172 místech České republiky. „Určitě bude prima, když si návštěvníci nějaké fair tradové výrobky zakoupí předem a přinesou, tady je pak mohou doplnit o ty lokální. Těšíme se na pana Křižku, který povypráví o různých způsobech přípravy kávy, akce se zúčastní Lemanta – kutnohorský sociální podnik, který se soustředí na výrobu domácích džemů a také místní výrobci čokoládových pralinek Choco Coeur,“ dodává ještě Rudolfská.
Na místě budou k dispozici také informační materiály o Fair Trade, proběhne soutěž a náladu navodí také jazzové melodie. Fair Trade výrobky, deku a dobrou náladu s sebou! Vstup na akci je zdarma, v prostoru prodejny Vinné sklepy Kutná Hora.

**********
Férová snídaně je největší česká akce na podporu fair trade a odpovědné spotřeby. Dobrovolníci a dobrovolnice na desítkách míst České republiky pořádají piknikový happening, aby ukázali, že se zajímají o životy pěstitelů ve svém okolí i v dalekých zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. V roce 2018 snídalo 8100 lidí na 172 místech republiky! Účastníkům stačí vzít partu kamarádů a do košíku si přibalit lokální a fairtradové dobroty. Férové snídaně jsou nejen příjemnou komunitní akcí, ale také vedou k navyšování povědomí o fair trade a životech pěstitelů. Hnutí Fair Trade usiluje o to, aby pěstitelé za své zboží dostávali dostatečné výkupní ceny. Certifikace Fair Trade garantuje zapojeným pěstitelům minimální výkupní ceny a fairtradový příplatek, který mohou dle svého uvážení investovat do rozvoje své komunity. Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si v košíku přinesou fairtradové a lokální potraviny. Může to být salát z fairtradové quinoi, fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky.

Edita Dvorská

Zavřít menu