Pracovníci báňské záchranné služby začali zabezpečovat propad starého důlního díla v Růžové ulici na kutnohorském Žižkově

Pracovníci báňské záchranné služby začali 19. srpna zajišťovat propad důlního díla v Růžové ulici u domů č. p. 814 a 815 na kutnohorském Žižkově. Zajišťovacím pracím předcházelo prolití propadů vodou, aby se ověřilo, zda na ně nenavazují další volné podzemní prostory.  Jelikož se voda ztrácela, dá se podle báňských záchranářů předpokládat, že se v podzemí nacházejí další volné prostory. Před 10 hodinou dopoledne na místo přijela automobilová míchačka s první várkou  cementopopílkové suspenze, zhruba o dvě hodiny později další. Výhodou této směsi podle slov Martina Hahna, směnového technika báňské záchranné stanice Libušín je to, že je tekutá, takže může dobře zaplnit skryté volné prostory a zároveň rychle tuhne. „Navíc je tento materiál „nerozplativelný“ vodou,“ podotkl Hahn s tím, že by se situace, kdy došlo po havárii vody k uvolnění podmáčené zeminy, neměla opakovat. Kolik šestikubíkových cisteren cementopopílkové suspenze bude potřeba pro zajištění propadu v Růžové ulici zatím není zřejmé. To se ukáže až v průběhu prací. Vytvořena má být  bezpečná „kompaktní zátka“. Poté, co vodohospodáři opraví vodovodní potrubí, bude obsypáno pískem a až do úrovně povrchu vytvořen hutněný zásyp. Na závěr se počítá se dvěma kontrolními vrty, které zajištění propadu starého důlního díla ověří. Ministerstvo životního prostředí předpokládá, že pokud se neobjeví komplikace, práce potrvají dva až tři měsíce. V místě propadu zůstává zavřená silnice, obyvatelé se ke svým domům dostanou z druhé strany.

Jak zajišťovací práce postupují se přišel v úterý dopoledne podívat starosta města Josef Viktora (ANO), který ocenil úzkou spolupráci Báňské záchranné služby, České geologické služby, vodohospodářů a dalších zainteresovaných.

Staré důlní dílo o sobě dalo vědět již v roce 2012 a je pravidelně monitorováno kontrolními šachtami. Ty zůstanou zachovány.

Monika Pravdová

Zavřít menu