Rybáři kvůli herpes viru museli zlikvidovat všechny ryby z rybníka Medenice

Na rybníku Medenice se potvrdila nákaza ryb herpes virem. Aby se zamezilo případnému šíření tohoto onemocnění kaprovitých ryb, byla nařízena mimořádná veterinární opatření. Rybáři museli předčasně rybník Medenice vylovit a ve čtvrtek 22. srpna všechny ryby za přítomnosti krajské veterinární správy zlikvidovat ve speciálním kontejneru s oxidem uhličitým, potom je převézt do kafilerie. Je to první případ na Kutnohorsku, nákaza byla nedávno potvrzena v rybnících nedaleko Přelouče.

„V druhé polovině července došlo v rybníku Medenice k úhynu velkého množství ryb, proto jsme veterinární správě 22. července oznámili možnost výskytu nákazy,“ uvedl jednatel společnosti Městské lesy a rybníky Stanislav Peroutka. Během dvou týdnů rybáři z hladiny rybníka vylovili kolem 1500 kusů uhynulých ryb. Odebrané vzorky nákazu potvrdily. Herpes virus je vysoce nakažlivé virové onemocnění ryb, postihuje kaprovité ryby, pro člověka  není nebezpečný. U kaprů je ve většině případů smrtelný, projevit se může i za několik let po nákaze.

„Všechny ryby musíme vylovit a utratit. Jedná se o 5 až 7 tisíc kilogramů ryb, především kaprů, ale i štik a menšího množství candátů,“ konstatoval Stanislav Peroutka a doplnil, že veškeré náklady spojené s výlovem a sanací rybníka, spolu s úhradou ušlého zisku, by mělo uhradit Ministerstvo zemědělství.

V průběhu prací se prolomila dřevěná zábrana loviště pod hrází a ryby se dostaly proudem vody do potoka. Podle rybářů se je podařilo všechny odlovit, a aby se zabránilo případnému šíření nákazy, potok byl dezinfikován vápnem.

„Byly odebrány vzorky i z okolních rybníků. Zatím výsledky neznáme. Vzhledem k tomu, že nikde jinde nebyl zjištěn úhyn ryb, předpokládáme, že by se tam nákaza neměla vyskytovat,“ konstatoval starosta Kutné Hory Josef Viktora s tím, že na příštím zastupitelstvu má být projednáván pronájem rybníka Medenice Jakubu Vágnerovi, který má o něj již delší dobu zájem. Podle slov starosty byl s aktuální situací, výskytem nákazy, seznámen. „Když se provede řádná dezinfekce, rybník může opět být chovným,“ dodal starosta.

Podle pokynů krajské veterinární správy musí zůstat rybník vypuštěn minimálně šest týdnů, břehy a vymezené území dezinfikováno vápnem. Teprve potom bude možné znovu napustit rybník a začít na něm znovu hospodařit.

Jak se nákaza do rybníka dostala, zatím není zřejmé. „Předpokládá se, že ji mohli přenést kormoráni, nebo do rybníka mohl někdo hodit koi kapra z domácího chovu, který mohl nákazu rozšířit,“ dodal Stanislav Peroutka.

Monika Pravdová

Zavřít menu