Pro knížku mohou registrovaní čtenáři i do Knihoboxu

Knihovna Kutná Hora od 1. 1. 2024 doplnila možnosti samoobslužného půjčování otevřením výdajového knihoboxu. Nasazením tohoto zařízení vrcholí projekt zavádění RFID technologie do služeb Knihovny Kutná Hora.

Knihobox umožňuje přístup registrovaným čtenářům k objednaným knihám bez přímé návštěvy knihovny, a to kdykoliv čili 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Je umístěn na parkovišti knihovny.

Využití je jednoduché. Registrovaný čtenář si objedná knihu z katalogu, zvolí při objednávce „odložení do boxu“ a vyčká SMS nebo e-mailu (podle toho, co si sám zvolil). Následně obdrží číselný kód, po jehož zadání na obrazovce knihoboxu se otevře schránka s požadovanou knihou. Do knihoboxu lze objednat nejen knihy, ale i časopisy, CD, stolní hry, případně další dokumenty.

Otevřením knihoboxu je doplněn systém samoobslužného odbavování. Ten je tvořen samoobslužnými výpůjčními stanicemi (tzv. selfchecky), které jsou k dispozici v prostorách knihovny v otevírací době a automatickým návratovým systémem (tzv. „vracečkou“) dostupným čtyřiadvacet hodin sedm dnů v týdnu z ulice Na Náměti.

Knihobox má ambici zvýšit komfort čtenářů i urychlit obrat knihovního fondu. „Umísťovat do něj ale nemusíme jen knihovní fond, půjčujeme také časopisy, cédéčka, stolní hry, didaktické pomůcky, potřeby pro handicapované. Omezují nás jen fyzické rozměry předmětů. V mnoha segmentech je takové zařízení už běžnou věcí. Věřím tedy, že i naši čtenáři knihobox ocení,“ dodala ředitelka knihovny Gabriela Jarkulišová. Pořízení knihoboxu bylo podpořeno úspěchem v grantovém programu Ministerstva kultury ČR, a Knihovna Kutná Hora tak získala na jeho pořízení 217 tis. korun.

tz

 

Zavřít menu