Mezinárodní seminář zabývající se tématikou holocaustu hostila 21. ledna Střední průmyslová škola v Kutné Hoře. Půldenní seminář seznámil účastníky s  osobnostmi, které se holocaustu věnují a ukázal, jaké metody by měli učitelé při výuce o holocaustu používat.

.
„Seminář byl určen pro učitele základních a středních škol z Kutné Hory, Čáslavi a Kolína. Účastnily se ho ale také pracovnice Městské knihovny v Kutné Hoře, posluchačky Univerzity volného času a studentka historie filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze,” přiblížila Jitka Šimková, iniciátorka této aktivity. „O možnost uspořádat seminář na střední průmyslové škole mě požádala paní Miriam Mouryc ještě předtím, než jsem odjela do Jeruzaléma.  Ředitel naší školy pan inženýr Jaroslav Načeradský mě podpořil a s technickou pomocí kolegů a studentů jsme seminář zrealizovali,” dodala. Program celého semináře byl velmi pestrý. Sestavila ho Miriam Mouryc z památníku Yad Vashem v Jeruzalémě. Na semináři se dále prezentovali například Jakub Mlynář, Zuzana Pavlovská z Židovského muzea v Praze nebo Jan Roubínek z Památníku Terezín.

Vznikne další studentský dokument
Jitka Šimková už má do budoucna své další záměry. „Na doporučení Marka Lauermanna bych se studenty chtěla natočit další dokumentární film (film z roku 2014 najdete ZDE).  A to o rodáku z Malešova Hugovi Maislovi. Je považován za vynálezce moderního fotbalu. Je to téma, které by mohlo kluky zajímat. Uvidím, zda se někdo ze studentů, kteří se věnují práci ve školním televizním studiu, k této činnosti odhodlá. Předběžný slib na příští rok už mám. Tak uvidíme,” plánuje pedagožka, která se tématice holocaustu věnuje od roku 2000 v rámci vzdělávání učitelů při Památníku Terezín. Účastnila se mezinárodních seminářů v Terezíně a Osvětimi. V roce 2014 byla vybrána spolu se sedmnácti českými učiteli na desetidenní studijní pobyt v Izraeli. Působí jako pedagog na Střední průmyslové škole v Kutné Hoře.

Jakub Skýva

.

Zavřít menu