Silné poryvy větru vychýlily vánoční strom na Palackého náměstí, místo je ohrazeno a strom zajištěn

Silné poryvy větru narušily v neděli 6. prosince kolem 14. hodiny ukotvení vánočního stromu na Palackého náměstí. Místo bylo okamžitě uzavřeno a prodejci museli z bezpečnostních důvodů stánky předčasně uzavřít. Prostor byl okamžitě ohraničen bezpečnostní páskou a místo střežila hlídka městské policie. Na místě spolu s pracovníky Technických služeb města Kutné Hory byla i místostarostka města Silvia Doušová, přijel také starosta města Josef Viktora a ředitel HZS Kutná Hora JIří Pokorný. Společně hledali nejschůdnější řešení situace tak, aby byla především zajištěna bezpečnost osob.  

Zvažována byla i ta varianta, že bude strom muset být pokácen, položen na zem. Po prověření stojanu bylo nakonec rozhodnuto o tom, že vánoční strom může zůstat přes noc. Zajišťovat ho budou dvě lana ukotvená do přistavené techniky.  Podle předpovědi meteorologů by silný vítr měl trval jen do půlnoci. Během pondělí na místo dorazí jeřáb. Strom, jehož kmen se ve stojanu po poryvech větru pootočil, by měl být pomocí techniky vrácen a ukotven zpět do stojanu, ze kterého se vychýlil. Jak konstatovala místostarostka, přivolat jeřáb na místo okamžitě nebylo z důvodu silných poryvů možné. Proto budou práce pokračovat od pondělního rána. Během noci bude situace monitorována městskou policií. Hasiči i pracovníci technických služeb jsou připraveni v případě potřeby zasáhnout i v průběhu noci.

Jak podotkl ředitel HZS Kutná Hora Jiří Pokorný, krátce po 16. hodině hasiči evidovali již více než 40 výjezdů v celém regionu a to na Čáslavsku, Zručsku a dalších místech regionu. Kutnohorsko podle jeho slov patřilo k těm méně zasaženým. Hasiče zaměstnávaly především popadané stromy na komunikace i elektrická vedení, zajišťovali i stabilizaci plechů na střechách.

pra

 

Zavřít menu