Starosta Martin Starý již několik týdnů připravuje prodej parku na náměstí. Novinářům opakovaně sděluje, že se objevila investiční společnost, která projevila zájem o dům na Palackého náměstí, v němž kdysi bývaly potraviny, a který sousedí s Parkem U Tří pávů.

.
„V domě chtějí ve sklepě udělat minipivovar, k tomu udělat stylovou hospodu, kavárnu a vinárnu,“ uvedl starosta.
Podmínkou však je, že město prodá právě i sousedící park U Tří pávů. Podle Starého hodní investoři souhlasí s tím, že park bude zachován a chtěli by tam vybudovat kavárnu, minigolf či dětské hřiště. Že prý v parku zůstane zachován volný kulturní prostor, vstup by snad měl být i nadále zdarma, a to díky věcnému břemenu v prodejní smlouvě. Nejen Kouřimská brána a Pivovar ukazují, jak špatně vymahatelná jsou podobná ustanovení v praxi.
Investorům jde jen o to, získat pro budoucí hospodu luxusní zahrádku, nejlépe ještě s propagací, kterou v rámci partnerství zaplatí město.
Ve skutečnosti se totiž jedná o zahraničního překupníka, kterého přivádí šestadvacetiletý zprostředkovatel z Kutné Hory. Tito podnikatelé u nás chtějí především vydělat peníze. Koupí dům a park, možná postaví hospodu nebo kavárnu a vzápětí to celé se ziskem prodají. Nemám nic proti legálnímu podnikání s nemovitostmi, ale parky z toho vynechme. Hospod a kaváren máme v Kutné Hoře celkem dost, zato volně přístupná zeleň na náměstí je jen jedna. O parku U Tří pávů říkáme, že je to Zelené srdce města UNESCO. A srdce se neprodává!

Karel Koubský ml., Šance pro Kutnou Horu

Reakci starosty Martina Starého najdete ZDE.

.

Zavřít menu