SOŠ a SOU řemesel slavnostně otevřela v Potoční ulici kompletně zrekonstruované dílny pro odborný výcvik oborů strojní mechanik, elektrikář a truhlář

SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora slavnostně otevřela nově kompletně zrekonstruované dílny řemeslných oborů na odloučeném pracovišti v Potoční ulici. Moderní pracoviště, které umožní žákům školy odborný výcvik oborů strojní mechanik, elektrikář a truhlář, vzniklo přestavbou bývalých krejčovských dílen oděvního učiliště. Investice se pohybovala ve výši kolem 12 milionů korun a byla hrazena z rozpočtu Středočeského kraje.

Ředitel školy Josef Vavřinec připomenul náročný proces proměny dílen. Studii rekonstrukce dílen schválilo v roce 2011 tehdejší vedení školy v čele s Antonínem Hasíkem. Po překonání řady potíží při hledání možnosti financování a později i výběru dodavatele, který vzešel až ze třetího výběrového řízení, byla stavba v září roku 2018 zahájena, prováděla ji firma BFK servis a.s. Na dokončovacích pracích se podíleli zaměstnanci i žáci školy. Součástí objektu je i nově zrekonstruované zázemí a umývárny.

„SOŠ a SOU řemesel od začátku svého působení měla handicap v tom, že neměla dílny pod jednou střechou. Tehdy oborový podnik Teplotechna to při stavbě učiliště nestihl,“ konstatoval Josef Vavřinec s tím, že bývalý ředitel Antonín Hasík se tuto skutečnost snažil změnit. „Pro obor kuchař číšník byla upravena restaurace U Rytířů.  Kompletně jsme rekonstruovali klempírnu pro učební obory elektro. Kadeřnický salon byl postaven úplně nový a úpravou domova mládeže byl vybudován nový kosmetický salon.  Ostatní obory do současné doby působily v původních prostorách odborného výcviku slučovaných škol,“ konstatoval Josef Vavřinec a dodal, že přestavbou nevyužitých krejčovských dílen mají moderní pracoviště odborného výcviku i strojní mechanici, elektrikáři a truhláři.

Slavnostního otevření dílen v Potoční ulici konalo za účasti radního Středočeského kraje pro oblast investic a veřejných zakázek Martina Hermana, zástupce odboru krajského investora  Tomáše Soukupa, starosty města Kutná Hora Josefa Viktory, senátora Jaromíra Strnada, bývalého ředitele SOŠ a SOU řemesel Antonína Hasíka, ředitelů základních a středních škol z Kutné Hory a okolí, zástupců hospodářské komory, zástupců firem významných strategických zaměstnavatelů nejen z kutnohorského regionu a řady dalších hostů.

Monika Pravdová

 

 

Zavřít menu