Statut čestných hrobů svým významem plní očekávání

Dnes je tomu 85 let, co zemřel bývalý, velmi významný a nejdéle sloužící starosta Kutné Hory Jan Macháček. Pohřben je na hřbitově U Všech svatých. I letos jsem měl tu čest uctít jeho památku položením květiny a zapálením svíčky. Jelikož i tento hrob byl v roce 2017 Zastupitelstvem města Kutná Hora prohlášen za čestný, vztahují se na něj podmínky statutu čestných hrobů.

Když jsem na Dušičky roku 2015 nastoupil na Správu hřbitova Kutná Hora a postupně se seznamoval s jejím provozem a celkovým stavem našich pohřebišť, neušlo mé pozornosti velké množství dlouhodobě zanedbaných ploch a opuštěných hrobů. Zrovna tak mnoho hrobů, do kterých byly pohřbeny významné osobnosti města. Po předložených návrzích jich bylo již dvaatřicet zapsáno na kutnohorský seznam čestných hrobů.

I hrob Jana Macháčka se nacházel v těsné blízkosti takto zanedbaného místa. Náhrobní kámen, který k hrobu patří a je součástí ohradní zdi v majetku města, nebyl rovněž v dobrém stavu (viz foto). Poté co jsme vyčistili přilehlou plochu a rov porostlý břečťanem pravidelně upravovali, tak jsem letos v létě inicioval kompletní renovaci náhrobního kamene a části přilehlé zdi. Pomocí těžké techniky musíme ještě odstranit objemná poškozená příslušenství, která se v blízkosti nacházejí a terén upravit. Mám radost, že takovéto podněty a práce mají smysl. Ve spolupráci s technickým oddělením odboru investic a odborem památkové péče postupně plníme naše závazky. Nejenom Jan Macháček si zaslouží naši péči. Vyjadřujeme tím i kulturnost našeho národa.

Josef Kraus, správa hřbitova

 

Zavřít menu