Stříbření po třicáté s novinkami

Již tento víkend 22. a 23. června ožije historické centrum Kutné Hory tradiční historickou slavností. Jubilejní třicátý ročník Královského stříbření přinese tradiční program spojený s návštěvou krále Václava IV. i několik novinek.

„Scénář akce je daný a obsahuje pevné programové body, které jsou navázány na fiktivní návštěvu krále Václava IV. a jeho dvora v našem „stříbrném“ městě. Návštěvníci se tak mohou i v letošním roce těšit na skvělé tradiční účinkující, rytířské turnaje, turnaj na koních, magickou dvorskou slavnost, ohňostroj, stříbrnou nedělní mši, řemesla a další,“ říká Edita Dvorská, předsedkyně pořádajícího zapsaného spolku Stříbrná Kutná Hora a organizátorka akce. „Kromě známého jsme ale chtěli pro tento jubilejní ročník připravit pro návštěvníky také něco nového, neokoukaného. Některé novinky jsme iniciovali my, s některými přišli sami hlavní účinkující,“ doplňuje Edita Dvorská.

Zcela nový program „Hodina lovu“ (ukázka loveckých technik s využitím dravých ptáků a loveckých psů) připravený pro Stříbření, poprvé představí divadelní a kaskadérská skupina Štvanci a sokolnická společnost Falconia. Poprvé se na Stříbření budou prezentovat také stará plemena psů díky Lovecké družině Doby Karlovy, v jejichž loveckém táboru proběhne několik komentovaných prohlídek. Tradiční návštěvníci akce si také jistě všimnou změn ve velkém turnaji na koních, který je zařazen během sobotního i nedělního programu.

I v letošním roce se diváci mohou těšit na tradiční účinkující – šermíře Merlet, kteří patří ke špičce světového historického šermu. A novinka? Letos s sebou přivezou svou filmovou zbrojnici. Díky účasti a průběžnému výkladu jejich zbrojíře se tak budou moci návštěvníci seznámit se zbraněmi a artefakty, které byly k vidění například ve filmech, jako jsou Letopisy Narnie, Johanka z Arku, Bathory, Wiking Erik, Borgia, Vojna a Mír, Marie Terezie, Nabarvené ptáče a další.

„Partnerem letošního ročníku se stali Warhorse Studios, kteří oznámili uvedení pokračování úspěšné hry Kingdom Come: Deliverance. Tento druhý díl se částečně odehrává právě v Kutné Hoře a návštěvníci se se zástupci tvůrců budou moci potkat během obou programových dnů v jejich stanu,“ říká Edita Dvorská.

Novou choreografii a kostýmy připravily pro Stříbření také členky taneční skupiny Hortus Gratiae pro sobotní dvorskou slavnost. Nové tance i kostýmy se ale připravovaly i v Kutné Hoře. Taneční vystoupení tří tanečních těles (Danzae Decora, Artemis a Saltare) s více než stovkou kutnohorských dětí mohou diváci sledovat postupně během sobotního a nedělního programu. Přes padesát dalších tanečnic Rondellus, které každoročně trénují a přijíždějí ze Vsetína, opět ztvární trubačky, praporečnice, pážata či dvorní dámy na dvoře královny Žofie – letos nově upravený program s názvem „Kolo Štěstěny“.

Obměnu oproti loňskému ročníku zaznamenají také středověká řemesla – nově například řemeslo provazníka nebo kameníka. Ve středověké kuchyni mohou návštěvníci sledovat mletí obilí a následně ochutnat opečené placky. Další novinkou je účast dobové kuchyně Ochutnej dějiny, která přinese pokrmy dle autentických historických receptů.

„Oba programové dny jsou nabité a věřím, že přinesou krásné zážitky. Vstupenky jsou v prodeji již nyní online, což následně urychluje odbavení na místě. Ale i neplatící návštěvníci mohou zažít barevnou a veselou atmosféru středověku. Například při zahajovacím průvodu, který spojí předchozí Rychtářský a Královský průvod v jeden velký a zhruba v 10:30 půjde od chrámu svaté Barbory do programové prostoru parku pod Vlašským dvorem. Určitě i to stojí za vidění,“ uvádí Dvorská.

A i tady organizátoři přichystali obměnu. Průvodu se kromě královského dvora, rytířů i Horníků zúčastní také Armando a Orpheus. Armando je fríský valach, velká filmová hvězda, který pracoval například s Orlando Bloomem. Ten se Stříbření zúčastní již po jedenácté a sedlat ho bude sám pan král. Orpheus je lipicán, kterého jste mohli vidět ve filmu Alice Nellis – Buko nebo ve fantasy seriálu The Wheel of Time. Letos se bude starat o naši královnu, která na něm pojede v dámském sedle. Oba filmoví koně jsou ze stáje Johany Spáčilové.

„Tradiční návštěvníci určitě zaznamenají minimálně jedno další překvapení. Těšíme se na setkání v Kutné Hoře 22. a 23. června,“ říká na závěr Dvorská.

I v letošním roce se Stříbření zúčastní nadační fond Chance 4 Children, který mimo jiné provozuje klauny v nemocnicích, domovech seniorů a v hospicích. Během loňského ročníku se podařilo na tyto účely vybrat přes 30.000 Kč.

tz

Zavřít menu