U mostku V Hutích odhalili při malé slavnosti sochu víly Vrchlice od kutnohorského výtvarníka Andreje Németha

Prostranství kolem mostku V Hutích ožilo v neděli 27. června odpoledne nevšední událostí. Kateřina Špalková a Gabriela Březinová pozvaly veřejnost na slavnostní odhalení a křest sochy víly Vrchlice. Z olše, která u mostku v Hutích desetiletí rostla, ji vytvořil kutnohorský výtvarník Andrej Endré Németh.  Socha víly Vrchlice je umístěna na pařezu stromu, z jehož dřeva byla vytvořena. V úvodu Kateřina Špalková poděkovala Andreji Némethovi, který sochu vytvořil a všem, kdo se na akci podíleli. Příjemnou přátelskou atmosféru akce podtrhla hudba v podání kutnohorské kapely Je to jedno.

Akademická malířka Jitka Jelínková pronesla pár slov o autorovi díla: „Andrej Németh je již 30 let známou osobností zdejší výtvarné scény. Malíř, sochař, keramik, grafik, designer, prostě výtvarník, který nemá problém pracovat s jakýmkoli materiálem, jakoukoli technikou, ať už jde o sklo, dřevo, hlínu, kámen, smalt atd,“  řekla ve svém proslovu mimo jiné akademická malířka Jitka Jelínková a podotkla, že příběh sochy Vrchlice ji připomíná pověst o soše sv. Barbory. „Také k soše Vrchlice se váže příběh o stromu a jeho duši. Příběh o mohutné olši, která byla loni v březnu odsouzena k pokácení. Její dřevo mohlo skončit tak, jak už pokácené stromy končívají. Ale nestalo se. Jako v pohádce se objevily dvě dobré sudičky, nápadité dámy, které nechtěly dopustit plýtvání skvělým materiálem a jeho možnostmi. Tak vymyslely opravdu pohádkové řešení. Nejsilnější část kmene předaly do povolaných rukou Adreje Németha, aby z něj vytvořil sochu, která padlý strom znovu navrátí k životu na stejném místě, kde po mnoho let stával.“

Gabriela Březinová zavzpomínala na své dětství a na vazbu k místu, kde strom rostl.  „Bylo to výletní místo naší rodiny. Moje babička říkávala, že člověk, než odejde, měl by za sebou něco zanechat. Mělo by to být dítě, kniha, obraz anebo třeba jen pár prošlapaných bot, na zahradě keř nebo strom. Prostě něco, v čem je navěky otištěna jeho duše. A když někdo půjde okolo a tu věc, strom, nebo třeba tu sochu uvidí, tak ucítí z něj dotyk jeho duše. Myslím, že  přesně tohle se nám povedlo. Jsem za to vděčná, protože socha má duši toho stromu,“ podotkla Gabriela Březinová a popřála, aby víla Vrchlice přinášela do Kutné Hory jen to dobré a hezké.

pra

Zavřít menu