Závěrečný seminář Virtuální Univerzity třetího věku a její slavnostní zakončení hostilo v úterý 24. ledna Tylovo divadlo v Kutné Hoře.  

Virtuální Univerzita třetího věku je jedna z forem Celoživotního vzdělávání organizovaná Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze.  

Cílem Virtuální Univerzity třetího věku je umožnit všem posluchačům v rámci České republiky zájmové vysokoškolské studium bez ohledu na vzdálenost od sídel vysokých škol a univerzit, ve kterých probíhá prezenční seniorské vzdělávání, jehož se z různých důvodů (vzdálenost, zdravotní a časové důvody, finanční náročnost na dopravu apod.) nemohou zúčastňovat.

V souladu se vzděláváním se v jednotlivých střediscích daří vytvořit prostředí pro sociální kontakt posluchačů v daných lokalitách.

Slavnostího zakončení 17. semestru Virtuální Univerzity třetího věku se zúčastnil také starosta Kutné Hory Martin Starý„Vaše studium není jen o povídání. Musíte se opravdu vzdělávat a dokazovat vědomosti. Za to bych vám chtěl vyseknout poklonu,“ uvedl na adresu studentů Martin Starý a pokračoval: „Jsem moc rád, že se senioři v tak hojném počtu snáží vzdělávat a dozvídat se nové věci. Klobouk dolů, že to zvládáte,“ dodal.

Podle Kláry Nehodové, manažerky Virtuální Univerzity třetího věku, bylo do sedmnáctého semestru zaregistrováno 208 konzultačních středisek z celé České republiky.

Senioři si mohli vybírat z pětadvaceti kurzů. „Do semestru se zapsalo přes 4 400 posluchačů a pouze 184 jich nesplnilo studijní podmínky. To je užasné číslo,“ uvedla Klára Nehodová.

Nejstaršími účastníky Virtuální Univerzity třetího věku byli paní Libuše Karlíková z konzultačního střediska Mirošov a pan Jiří Chmelík ze střediska Hradec Králové. Oba dva se narodili v roce 1920.

Jakub Svoboda

Zavřít menu