Úspěch kutnohorské Masaryčky na celorepublikové úrovni

V sobotu 21. října proběhla v Planetáriu Praha národní přehlídka zajímavých přírodovědných nápadů Science on Stage (Věda na jevišti, SonS). ZŠ Masarykova zde byla zastoupená se svým projektem Masaryčka letí do vesmíru. Odborná a veřejná porota vybírala z 25 vystavovatelů 7, kteří představí svou práci na mezinárodní úrovní při Mezinárodní konferenci SonS. Ta se uskuteční v srpnu roku 2024 ve Finsku. A ZŠ Masarykova se svým projektem uspěla!

Za tímto velkým úspěchem se skrývá téměř dvouletá práce žáků současné 5.A a 8.B, jejich učitelek Mgr. Petry Formáčkové a Mgr. Jany Červené. Cílem projektu bylo pořídit fotografie dokládající zakřivení Země. Žáci však přicházeli s řadou dalších nápadů na rozšíření své práce, která svým přesahem do různých oblastí života dětí i předmětů přesvědčila porotu o kvalitě, která si zaslouží postup do mezinárodní kola. Obrovskou zásluhu na získání ocenění mají žáci osmého ročníku – Dominik Rejnek, Zdeněk Antožy a David Červený. Při veřejných prezentacích projektu již v minulosti dokázali, že jsou dobrými rétory a o projektu ví opravdu vše. Při sobotní přehlídce SonS v Praze své schopnosti ještě povýšili. Celý den zodpovídali všetečné dotazy nejen odborné poroty z řad děkanů univerzit, učitelů fyziky a organizátorů, ale i veřejnosti.

Projekt bylo možné realizovat díky finanční podpoře organizace Eduzměna. Následně Eduzměna společně se školou podpořila nákup měřící techniky, potřebné k otevření kroužku meteorologie.

tz

Zavřít menu