Zima skončila, nastal čas bilancovat. Zeptali jsme se jednatele městské společnosti KH TEBIS s. r. o. Tomáše Pilce, jak letošní zima dopadla a jak to s kutnohorským teplem bude dále.
 
 
Zima skončila, je čas to spočítat. Tak jak jste dopadli?
I díky letošní zimě, po dvou letech mírných zim opět normální, je KH TEBIS ziskový. Za rok 2016 společnost vykáže přes 2,6 milionu korun zisku.
 
 
Jak s ním naložíte?
Zisk bude reinvestován do nákupu nových technologií, hlavně do výměny kogeneračních jednotek, které vyrábějí energii. Tím se zvýší jejich účinnost a zefektivní výroba tepla. Také vzniknou výrazné úspory nákladů na opravy a údržbu. Stávající zařízení z roku 1995 sice v roce 2007 prošla generální opravou, ale od té doby už uplynulo 10 let. Ať se nám to líbí, nebo ne, jen za loňský rok jejich údržba v provozuschopném stavu stála přes milion korun. To je strašně moc. Je na čase pořídit novou techniku.

 
Takže nákup techniky zaplatí odběratelé tepla zvýšenou cenou za odběr?
Ne, to opravdu ne. S cenami tepla hýbat nebudeme. Úspory, které vzniknou po pořízení nových kogeneračních jednotek, umožní odběratelům zachovat stávající ceny tepla. I když je pravda, že kdyby k této výměně nedošlo, časem by se cena tepla nutně zvýšit musela. Dalším důvodem, proč by cena tepla mohla vzrůstat, je nevýhodná smlouva mezi KH TEBIS a EC Kutná Hora uzavřená v době, kdy město vedla minulá radnice. Tu jsme zdědili po svých předchůdcích. A je to podivné dědictví. Tato smlouva totiž fixuje cenu tepla ve výši, která je vzhledem ke stávajícím cenám plynu pro odběratele nevýhodná. Kdyby smlouva byla od počátku postavena tak, aby cena tepla reagovala na ceny plynu, měli by už dnes odběratelé městské teplo levnější. Proto jsme už loni podali k soudu žalobu na určení neplatnosti této smlouvy.
 
 
Takže se s EC Kutná Hora soudíte?
Ano. A není to jediný spor, který s nimi povedeme. Po detailním prověření této smlouvy jsme zjistili, že obsahuje chybně stanovené ceny, a i další podmínky, které v minulosti způsobily naší společnosti škodu. Proto nyní chceme soudní cestou dosáhnout vrácení neoprávněně vyplacené částky ve výši přibližně 1 839 000 korun, kterou také plánujeme reinvestovat do obnovy techniky.
 
 
A výsledek?
Výsledek zatím nelze předjímat, ale myslíme si, že máme slušnou šanci na úspěch. Každopádně děkujeme všem zákazníkům za odběr tepla z naší soustavy, celé dozorčí radě v čele s předsedou Radimem Fedorovičem za jeho profesionální přístup a děkujeme i našim pracovníkům za úspěšný průběh topné sezóny. Kdo je na nás připojen, může být v klidu. Přestože ceny energií mají tendenci v čase spíše narůstat než zlevňovat, naše služby poběží dále tak, že teplo se kvůli nám určitě zdražovat nebude. A jestliže nám vyjdou všechny naše plány do budoucna, mohlo by naše teplo díky novým technologiím časem i zlevnit.

Ing. Tomáš Pilc, jednatel KH TEBIS
Zavřít menu