Druhý ročník znovuobjevené jarní slavnosti Majáles, pořádaný Průvodcovskou službou Kutná Hora s.r.o. ve spolupráci s Muzeem B, se letos koná poslední dubnovou neděli, 30. 4. 2017, tedy na čarodějnice. A stejně jako loni bude v čarodějnických maskách. Historie jarních studentských slavností a rejů sahá až do první poloviny 15. století. Majáles byl pořádán studenty středních a vysokých škol a konal se vždy počátkem jara, v máji. Jeho nezbytnou součástí byl průvod v recesistických maskách a také volba krále Majálesu.

Na co se tedy můžete těšit? V letošním roce je oproti loňskému ročníku navíc přidáno hravé dopoledne, především pro děti. Celé to vypukne již v 10 dopoledne. Půl hodiny předtím uslyšíte hlásného z Vlašského dvora, jak vás do bývalého královského hradu a mincovny pěkně zve. „Slyšte, slyšte lidé kutnohorští, zveme Vás k bujaré oslavě Majálesu ve Vlašském dvoře.“

Kutnohorský Majáles opět zahájí místostarostka Zuzana Moravčíková spolu s pěveckým sborem KOŤATA ze ZUŠ Kutná Hora pod vedením sbormistryně Beaty Peterkové Kotyzové. Po dětském zpívání na Vás čeká hudebně pohybový dramatický pořad kapely KŮZLE, tematicky zaměřený na oslavy jara a pálení čarodějnic. Kolem poledne jsou pro všechny návštěvníky připraveny zvýhodněné prohlídky Královské mincovny a Muzea Kutnohorských pověstí, duchů a strašidel. Na ty pak volně naváže „Majálesový pětiboj“. Doprovodná soutěž plná kvízů, úkolů a her na téma kutnohorských duchů a strašidel, ve které mohou děti získat různé odměny a ceny.

Odpolední program zahájí ve 14 hodin opět děti ze ZUŠ Kutná Hora, tentokrát o trochu starší zpěváčci, pěvecký sbor MUSICÍNA pod vedením sbormistra Jana Drahoty. Po nich se nám na pódiu i pod pódiem vystřídají děti z DDM DOMINIK se svými tanečními, pohybovými i akrobatickými kousky. Před posledním vystupujícím, folkovou kapelou RICHENZA, budou vyhlášeni vítězové Majálesového pětiboje a proběhne volba dětského krále a královny Kutnohorského Majálesu. Po skončení akce na nádvoří Vlašského dvora bude možné se průvodem přesunout i s lampiony na Menhiry, kde bude probíhat pálení čarodějnic.

Neváhejte a přijďte se pobavit na nádvoří Vlašského dvora. Oslavit jaro, oživit národní tradice a podpořit tím kulturní život města skrze mladou generaci, děti. Kdo přijde v čarodějnickém kostýmu má vstupné zdarma, jak na nádvoří, tak i na prohlídky. Pro návštěvníky bez masky je vstupné na nádvoří dobrovolné, do Královské mincovny dvacka a do Muzea Kutnohorských pověstí, duchů a strašidel mohou děti zdarma a dospělý za padesát. Všechny zážitky se pak dají spláchnout a zajíst něčím dobrým neb i drobné občerstvení na nádvoří bude zajištěno. Ať žije Majáles 2017!

Program ve zkratce:

10:00

zahájení Kutnohorského Majálesu 2017

10:15

koncert pěveckého sboru KOŤATA

11:00

hudebně-pohybový dramatický pořad kapely KŮZLE

12:00 až 14:00

doprovodné soutěže, Majálesový pětiboj, zábavné prohlídky

14:00

koncert pěveckého sboru MUSICÍNA

15:00

taneční a pohybová vystoupení dětí z DDM DOMINIK

15:45

vyhlášení vítězů pětiboje, volba krále a královny

16:00

koncert folkové kapely RICHENZA

17:00

ukončení (pro zájemce s volným „prvomájovým průvodem“ na Menhiry)

 

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Autor: Andrea Kapounková

 

 

Zavřít menu