Po úspěchu Svatomartinských hodů, které na sklonku minulého roku v prostorách bývalé jezuitské koleje, dnes sídla GASK, navštívily dvě tisícovky gurmánů, se v Kutné Hoře chystá další velká gastronomická akce. Inspirací se stal úspěšný český seriál První republika, který v současnosti vysílá první program veřejnoprávní televize.

Aktuální informace, program, ceny apod. najdete ZDE!

Na svém zasedání 5. března 2014 Rada města souhlasila se spolupořádáním gastronomického festivalu Kuchyně První republiky technickou podporou a finanční spoluúčastí na akci ve výši 70.000 Kč. Hlavním pořadatelem akce je Kutnohorsko.cz, o.p.s. Cílem festivalu je představit návštěvníkům lahůdky, které se servírovaly v období tzv. První republiky v podání současných šéfkuchařů z Kutné Hory a okolí, ale také mediálně známých profesionálů. Dále jsou plánované live kuchařská show, představení restaurací, místních producentů a regionálních vinařství a pivovarů. Téma První republika bylo zvoleno pro letošní rok proto, že exteriéry a zčásti také interiéry úspěšného seriálu ČT1 byly natáčeny v Kutné Hoře.

„Vycházíme z toho, že akce obdobného typu jsou v současnosti velmi populární, o čemž svědčí například i dvoutisícová návštěva na loňských Svatomartinských hodech. Už nyní o účast na festivalu projevila zájem řada potenciálních účastníků,“ podotkl starosta Ivo Šanc.
Předpokládá se účast cca 30 – 40 restauračních zařízení, která ve stáncích v Barborské ulici podél Jezuitské koleje a ve Vorlíčkových sadech, přilehlých k chrámu sv. Barbory, představí své provozovny a prvorepublikovou kuchyni formou degustačních porcí. V prostoru parku u chrámu sv. Barbory bude podium pro doprovodný program – opět zaměřený tematicky – přehlídky kostýmů, autogramiády, hudební vystoupení, módní přehlídky, koutek fotografa, příp. velkoplošná projekce, výstava dobových fotografií. Část programu by měla být věnována také dětem, jelikož hned další den je jejich svátkem.

31. 5. | 11:00 – 20:00 hodin GASTRONOMICKÝ FESTIVAL  KUTNÁ HORA – KUCHYNĚ PRVNÍ REPUBLIKY. Barborská ulice před Jezuitskou kolejí a park u chrámu sv. Barbory. Cílem festivalu je představit návštěvníkům lahůdky, které se servírovaly v období První republiky, jak v podání současných šéfkuchařů z Kutné Hory a okolí, tak i mediálně známých profesionálů.

 

.

Zavřít menu