V řádu let opuštěné škole zavládne stavební ruch, začíná záchrana historické budovy, vykáceno bude několik stromů

Náročné přípravy na zahájení revitalizace opuštěné chátrající ZŠ J. A. Komenského v Kutné Hoře v moderní informační a vzdělávací centrum s převahou knihovnických služeb se dostávají do závěrečné fáze. Do výběrového řízení na generálního zhotovitele stavby se přihlásilo šest uchazečů, z toho dva podle slov místostarosty Víta Šnajdra (Piráti) nesplnili požadované podmínky. Předání staveniště vítězné firmě Unistav Construction se uskutečnilo 3. března. Jedním z prvních kroků bude příprava a zabezpečení staveniště. S tím souvisí i vykácení několika stromů, které musí být provedeno do konce vegetačního klidu, nejpozději do 31. března.

„Uvnitř areálu v prostoru bývalého hřiště, dnes totálně zanedbaného, se bude kácet bříza, topol, třešeň, jírovec a několik dalších méně vzrostlých stromů,“ řekl Jiří Janál, vedoucí odboru investic Městského úřadu Kutná Hora s tím, že v areálu školy do budoucna vznikne na části plochy parkoviště a v další parčík s kruhovým posezením pro autorská čtení, kde budou vysázeny nové dřeviny. Architektonické úpravy dozná i plocha před školou. Vybudován bude nový parčík, jako důstojné a lákající předpolí budovy. Zde je dle projektové dokumentace navržena nová výsadba, lavičky a socha. Tomu ustoupí tří smrky omorika, smrk pichlavý, čtyři okrasné jabloně a dvě magnolie, které budou přesazeny na jiné místo. Jak doplnila Adéla Jiránková, vedoucí  oddělení ochrany přírody odboru životního prostředí MěÚ Kutná hora, bude uložena náhradní výsadba v souladu s projektovou dokumentací a se stanoviskem státní památkové péče. Provádění stavebních prací je podmíněno ochranou stávajících dřevin na staveništi dle platných státních norem a standardů.

Stavba si vyžádá úpravy v provozu komunikací, ubyde několik parkovacích míst

„Nejdříve od 15. března dojde k uzavírce chodníku u školy v ulici Na Náměti a zákazu zastavení v ulici Krupičkova a to až do 31. 9. 2021,“ upozornil Dobroslav Vepřek z technického oddělení Městského úřadu Kutná Hora a doplnil, že v souvislosti s tím dojde bohužel k dočasnému úbytku několika parkovacích míst.

Stavba včetně parkoviště si vyžádá 147 milionů korun, podíl města je 23 milionů

„Je to největší výběrové řízení, které kdy město vyhlašovalo. Objemem financí překračuje tento projekt o 10 milionů i zádlažbu historického jádra města,“ konstatoval Jiří Janál, vedoucí odboru investic MěÚ Kutná Hora, s tím, že o to více je třeba dodržet všechny předpisy a dotační podmínky. Celkové předpokládané náklady na revitalizaci budovy včetně parkoviště čítají 147 milionů korun, způsobilé výdaje 138 milionů, z nich dotace, která byla Městské knihovně v Kutné Hoře prostřednictvím Centra regionálního rozvoje přidělena, činí 124 milionů korun. Podíl města na této akci je 23 milionů korun.

Po náročné přípravě a řadě administrativních kroků byla rekonstrukce zahájena

„Jsem ráda, že se z budovy bývalé ZŠ J. A. Komenského konečně stane staveniště,“ konstatovala ředitelka Městské knihovny Kutná Hora Gabriela Jarkulišová a dodala, že po opravdu náročné a dlouhé, nicméně nezbytné etapě projektových dokumentací a výběrových řízení tak konečně nastává období, kdy rekonstrukce bude zřetelná i široké veřejnosti. „Čeká nás ještě hektické období, výběrová řízení na další části (mobiliář a IT) jsou ještě před námi, ale v tuto chvíli se rekonstrukce objektu opravdu posouvá z fáze administrativní do té realizační, což nás v knihovně moc těší,“ dodala Gabriela Jarkulišová.

Monika Pravdová

Psali jsme: V bývalé základní škole Jana Amose Komenského v Kutné Hoře bude po revitlaizaci i literární kavárna.  Celý článek k dispozici ZDE. 

 

 

Zavřít menu