Ve věku 66 let zemřel kutnohorský rodák, čestný občan města, dirigent František Drs. Uctít jeho památku bude možné v Tylově divadle

Ve věku 66 let zemřel v sobotu 2. listopadu kutnohorský rodák, čestný občan města, dirigent František Drs. Uctít památku významného a uznávaného českého dirigenta bude možné ve foyeru Tylova divadla, kde bude vytvořeno pietní místo s kondolenční knihou. Více informací přineseme aktuálně.

František Drs se narodil v Kutné Hoře 21. května 1953. Byl dlouholetým koncertním mistrem Divadla J. K Tyla v Plzni, zakládajícím členem Pražákova kvarteta, dirigentem Komorního orchestru ND v Praze, dirigentem Státní opery Praha, Opery Národního divadla v Praze. Vedl symfonická tělesa na koncertech v Německu, Francii, Rakousku, Rusku, Litvě a dalších zemích.

V repertoáru měl okolo 50 operních titulů, byly to například Smetanova Hubička, Dalibor, Prodaná nevěsta, Tajemství, Dvořákova Rusalka, Čert a Káča, Jakobín, Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky, Donizettiho Viva la mamma, Nápoj lásky, Rossiniho Lazebník sevillský, Mozartův Don Giovanni, Pucciniho Bohéma, Bizetova Carmen, Gounodův Faust a Markéta, Čajkovského Piková dáma… Pod jeho dirigentskou taktovkou byly uvedeny balety Špalíček Bohuslava Martinů, Čajkovského Šípková Růženka, Prokofjevova Popelka či Romeo a Julie. Spolupracoval s řadou špičkových světových operních pěvců.

Měl silné vazby ke svému rodnému městu, ve kterém od roku 1995 pořádal se svou manželkou Karolinou Hromádkovou mezinárodní hudební festival Operní týden Kutná Hora. Za dlouholetou organizaci festivalu a zviditelňování města se stal František Drs v roce 2016 čestným občanem města Kutné Hory. Čest jeho památce.

Aktualizováno: Uctít památku kutnohorského rodáka, čestného občana města, významného českého dirigenta Františka Drse je možné od 5. listopadu ve foyer Tylova divadla, kde je připravena i kondolenční kniha. Ta bude v pátek 8. listopadu předána rodině.

pra

Zdroj: web, www.frantisekdrs.cz

Zavřít menu